Dodeljena priznanja Profesor Ivan Berkeš.jpg

Dodeljena priznanja „Profesor Ivan Berkeš“

03. 12. 2015

Osamnaesta naučna konferencija posvećena životu i delu profesora Ivana Berkeša, u organizaciji Društva medicinskih biohemičara Srbije, Naučnog fonda „Profesor Ivan Berkeš“ i Instituta za medicinsku biohemiju VMA, održana je danas na Vojnomedicinskoj akademiji.
Zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Zoran Šegrt rekao na otvaranju skupa da je za VMA, kao akademsku instituciju, veoma značajno što se ova lepa tradicija nastavlja već 18. put za redom. Istakao je da je profesor Berkeš doajen medicinske biohemije i da je pod njegovim mentorstvom veliki broj kandidata doktorirao i magistrirao uključujući i oko 150 specijalizacija iz medicinske biohemije. Zbog njegovog autoriteta u ovoj oblasti, dodeljivanje ovog priznanja i nagrade je veliki podsticaj studentima farmacije jer im se time daje dodatna motivacija i javno priznanje njihovom znanju i radu. Dodao je da se godišnje u Institutu za medicinsku biohemiju VMA uradi nekoliko miliona različitih procedura koje su neophodan deo svih faza dijagnostike i lečenja pacijenata.
Izvršna direktorka Društva medicinskih biohemičara Srbije profesorka dr Nada Majkić – Singh rekla je da nije slučajno što se godišnja konferencija posvećena prof. Berkešu održava na Vojnomedicinskoj akademiji imajući na umu da je prva specijalizacija iz biohemije utemeljena upravo na VMA 1955. godine pod rukovodstvom pukovnika magistara farmacije Ljubomira Puraća. Navela je da su ova okupljanja prilika i da se čuju najnovija dostignuća iz ove oblasti, kao i da se nagrade najbolji studenti Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ove godine to su magistri farmacije Branislava Šupljeglav i Milan Milojević.
U nastavku konferencije predstavljeni su najbolji naučni radovi iz oblasti medicinske biohemije u prethodnom periodu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas