17122019.jfif

Donacija Kraljevine Norveške Upravi za vojno zdravstvo

17. 12. 2019

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Jorn Gjelsad obišli su danas medicinsku opremu koju je Kraljevina Norveška donirala Upravi za vojno zdravstvo.
Govoreći o bilateralnoj saradnji i diplomatskim odnosima sa Kraljevinom Norveškom, general Jovičić istakao je da je Norveška važan partner u unapređenju vojnog zdravstva.- Jedan od najvrednijih poklona Kraljevine Norveške vojnom zdravstvu je donacija lake poljske bolnice 2007. godine. Ona je do sada mnogo puta upotrebljena, ne samo za obuku i usavršavanje pripadnika vojnog saniteta, već i za realizaciju vojnomedicinskih vežbi, istakao je general Jovičić, naglašavajući da donacija uključuje savremene medicinske uređaje neophodne za lečenje i praćenje stanja pacijenata.
Kako je istakao ambasador Jorn Gjelsad, vojno medicinska saradnja sa Srbijom datira iz 2004. godine a sami koreni saradnje datiraju još iz Prvog svetskog rata. On je naglasio da Srbija ima najbolje vojno zdravstvo i da je lider u regionu i dodao da laka poljska bolnica ima posebnu ulogu u okviru Balkanskih vojnomedicinskih snaga.
Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške koji se odnosi na zanavljanje Lake poljske bolnice drugog nivoa medicinske podrške i dodatno opremanje bolnice medicinskom opremom, u iznosu od oko 100.000 evra, potpisan je u decembru 2018. godine. Donacija obuhvata pet infuzionih pumpi, pet perfuzionih pumpi, šest mobilnih respiratora i zamenu šatora Lake poljske bolnice.
Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević, komandant Centra sanitetske službe Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Elifat Feta i izaslanik odbrane Norveške u Beogradu potpukovnik Egil Daltvej.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas