donacija_SAD.jpg

Donacija SAD za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS-a u Vojsci Srbije

07. 11. 2012

Protokol o donaciji za relizaciju programa DHAPP (DoD HIV/AIDS Prevention Program) za prevencije i kontrole HIV/AIDS-a u Vojsci Srbije potpisan je danas na Vojnomedicinskoj akademiji, a ujedno je obavljena i primopredaja donirane opreme. Protokol vredan 100 hiljada dolara potpisali su načelnik Sektora za logistiku Vojnomedicinske akademije pukovnik dr Gradimir Vukčević i šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Beogradu potpukovnik Šon Long.
Predmet donacije je usmeren je na razvoj laboratorijske infrastrukture za testiranje na HIV i dijagnostiku bolesti (brzi testovi, ELISA testovi, PCR testovi, CD4 i CD8 testovi), informativne aktivnosti za podizanje svesti među vojnom populacijom o prevenciji HIV/AIDS-a, kao i na usavršavanje lekara sa VMA u borbi sa prevencijom i kontrolom ove opasne bolesti.
Program Ministarstva odbrane SAD za prevenciju HIV-a relizuje se kroz saradnju sa sanitetskim službama vojski iz velikog broja zemalja sveta. Lekari VMA, uz pomoć Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD, sarađuju sa DHAPP-om od 2004. godine.
Vojnomedicinska akademija, od pojave prvog slučaja HIV-a na našim prostorima, organizuje aktivnosti u vezi sa prevencijom i kontrolom HIV-a u vojnoj populaciji i aktivno deluje u cilju rane dijagnostike i sprovođenja terapije obolelih.
 
Beograd, 7. novembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas