Prof Magic.JPG

Doprinos VMA radu Komiteta za bioetiku Saveta Evrope

14. 12. 2012

Na drugoj plenarnoj sednici Komiteta za bioetiku (Committee on bioethics-DH-BIO) Saveta Evrope (CE) održanoj početkom decembra 2012. godine u Strazburu, Francuska, predstavnik Republike Srbije prof. dr Zvonko Magić, načelnik Instituta za medicinska istraživanja Vojnomedicinske akademije, izabran je za člana Biroa DH-BIO.
Komitet za bioetiku čine predstavnici 47 zemalja članica Saveta Evrope. Radom komiteta rukovode predsednik, zamenik predsednika i četiri člana Biroa koji se biraju između više kandidata.
Komitet se prvenstveno bavi problemima iz oblasti bioetike o kojima se, nakon rasprava, donose preporuke, vodiči ili zakonska akta koje usvaja Parlamentarna skupština SE. Najznačajniji doprinos DH-BIO do sada je pisanje i usvajanje evropske konvencije o bioetici 1997. godine (poznata kao Konvencija iz Ovijeda) koju je do sada ratifikovalo 30 zemalja članica SE, uključujući i Srbiju. Glavne teme kojima se bavi DH-BIO su etički aspekti genetskog testiranja u humanoj medicini, istraživanja u biomedicini, neuroimidžinga, tretman osoba sa mentalnim problemima, situacije pri kraju života, etički komiteti u zdravstvenim ustanovama i sl.
 
Beograd, 14. decembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas