14.jpg

Dva jubileja na VMA

20. 10. 2011

Na Vojnomedicinskoj akademiji danas su obeležena dva značajna jubileja – stogodišnjica rođenja general pukovnika akademika dr Gojka Nikoliša i trideseti rođendan zgrade VMA. Povodom toga ispred VMA otkrivena je bista Gojka Nikoliša, jednog od najzaslužnih ljudi za osnivanje ove bolnice, delo autora Vladimira Jokanovića.
„Danas je jedan lep dan za Vojnomedicinsku akademiju iz najmanje dva razloga. Prvo, obeležavamo 30 godina od useljenja u ovu zgradu u kojoj se danas nalazimo. To je zgrada koja je prepoznatljiva kao simbol Beograda i Srbije, centar vojne medicine za koji se zna u regionu i šire. Drugo, ne manje važno, povod našeg današnjeg okupljanja je i stogodišnjica rođenja akademika dr Gojka Nikoliša. Svako ko se bavi ovim poslom zna šta je Gojko Nikoliš kao lekar i humanista značio za ovu profesiju i za VMA“ – rekao je načelnik VMA pukovnik Marijan Novaković na skupu povodom otkrivanja biste.
Nakon otkrivanja biste u Sali nastavno naučnog veća VMA usledio je naučni skup o liku i delu Gojka Nikoliša, u organizaciji SANU i VMA. Pozdravnu reč održali su puk prof. dr Marijan Novaković i predsednik Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva prof. dr Pavle Milenković, a zatim su govorili i akademici Vladimir Jokanović i Vladimir Kanjuh.
Učesnicima skupa predstavljena je knjiga „O životu i delu Gojka Nikoliša“ autora Vladimira Jokanovića i puk prof. dr Marijana Novakovića, kao podsetnik o jednom od najvećih imena vojne medicine. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas