prevencija_hiv-aids1.JPG

Edukacija pripadnika Garde Vojske Srbije o prevenciji i kontroli HIV/AIDS-a u vojnoj populaciji

23. 10. 2012

Predavanje na temu "Prevencija i kontrola HIV/AIDS-a u vojnoj populaciji" pripadnicima Garde i Komande za obuku Vojske Srbije održano je u Beogradu. Edukaciju su izveli pripadnici VMA: prof. dr Vesna Šuljagić, načelnica Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija i major dr Željko Jadranin, iz Instituta za epidemiologiju. Svim slušaocima podeljen je edukativni materijal o prevenciji i kontroli ove opasne bolesti.
Prof. dr Vesna Šuljagić održala je predavanje o epidemiološkim karakteristikama HIV/AIDS-a u svetu i Srbiji danas, naglašavajući koji su putevi širenja infekcije u populaciji. Svoje izlaganje završila je konstatacijom da "uniforma ne štiti od ovog virusa" i apelom svim prisutnima da izbegavaju sve oblike rizičnog ponašanja, jer jedino primena preventivnih mera može garantovati zaštitu od infekcije virusom HIV-a.
Major dr Željko Jadranin upoznao je prisutne sa specifičnim rizicima od ove infekcije za pripadnike vojne populacije, sa značajem koji ona ima na stabilnost i bezbednost u svetu, kao i njenom negativnom uticaju na borbenu gotovost savremenih odbrambenih institucija sistema.
Oba predavača istakla su značaj "bezbednog" ponašanja, ali i redovnog testiranja na prisustvo HIV-infekcije. Prisutni su upoznati sa radom Savetovališta za DPST (dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje) na VMA gde svaki pripadnik VS može da dođe da se testira i sazna rezultate testa, kao i sa mogućnošću da nadležne komande organizuju dolazak Mobilnog tima koji bi došao u jedinicu/ustanovu i izvršio DPST svih koji to žele.
Predavanje je deo redovnih aktivnosti VMA na kontinuiranoj edukaciji vojne populacije u vezi sa prevencijom i kontrolom HIV/AIDS-a. Prvi slučaj HIV/AIDS-a u svetu otkriven je pre tri decenije. Procenjuje se da je rizik za sticanje HIV infekcije za pripadnike vojne populacije dvostruko veći od civilne populacije u periodima mira, a u periodu konflikta rizik raste.
 
Beograd, 23. oktobar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas