96.jpg

Edukacije i razmena iskustva

21. 12. 2010

Beograd, 21. decembar-VMA je organizator mnogih stručnih i edukativnih skupova koji imaju za cilj razmenu iskustava i stručnih znanja i prezentovanje najnovijih saznanja kolegama iz vojnozdravstvenih i ostalih medicinskih ustanova u našoj zemlji, potvrđujući svoju posvećenost unapređenju medicinske struke, o čemu govori i veliki broj stručnih skupova koji je poslednjih dana održan u VMA.

Novine u imunoterapiji sistemskih bolesti

Novine u imunoterapiji sistemskih bolesti u nefrologiji, reumatologiji i dermatologiji kao i dilema da li smo bliži podjednako efikasnim, a manje toksičnim protokolima lečenja bile su tema skupa koji je nedavno održan u našoj ustanovi, a u čijem radu je uzelo učešća 120 lekara iz VMA, Vojne bolnice Niš, Vojnomedicinskog centra u Novom Sadu i Centra vojnomedicinskih ustanova u Beogradu. Svi učesnici  detaljno su upoznati sa najnovijim stavovima u imunosupresivnom lečenju vaskulitisnih sindroma i sistemskog eritemskog lupusa u reumatologiji, imunosupresivnom lečenju primarnih glomerulopatija i nefritisa, klasifikacijom i savremenim preporukama za lečenje kao i imunoterapijom autoimunskih bolesti u dermatologiji. Rukovodilac kursa bio je puk. prof dr Đoko Maksić, načelnik Dijagnostičko-polikliničkog centra VMA.


Sastanak srpskih anesteziologa

Klinika za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA bila je domaćin sastanka Sekcije za anaesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva tokom koje je oko 700 učesnika iz naše zemlje razmenilo stručna iskustva i najnovija saznanja iz domena anesteziologije i intenzivne terapije. U isto vreme održana je i sednica Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije, za čijeg predsednika je izabran pukovnik prof.dr Predrag Romić, dok je u trinaestočlano predsedništvo izabrano čak šest anesteziologa VMA što sve govori o velikom ugledu koji naši stručnjaci uživaju među kolegama u zemlji.


60. godina Hirurške sekcije SLD
 
VMA bila je i domaćin obeležanja 60.godina postojanja Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva. Vredan jubilej svečano je obeležen 17.decembra u organizaciji Klinike za abdominalnu i endokrinu hirurgiju VMA u prisustvu više od 300 hirurga iz naše zemlje. Tom prilikom predsednik Hirurške sekcije pukovnik prof.dr Nebojša Stanković podsetio je prisutne na istorijski razvoj sekcije, a zatim su specijalni gost iz Rumunije dr Katalin Kopesku i profesori Lazar Davidović i Miroslav Milićević iz KC Srbije, vojni službenik prof.dr Darko Mirković i pukovnik prof.dr Predrag Romić iz VMA, kao i prof.dr Dejan Radenković iz KC Srbije održali predavanja koja su se odnosila na hirurško lečenje gojaznosti, rezultate primene endovaskularnih hirurških procedura, radikalne hirurgije Klatskinovih tumora, iskustava iz oblasti transplantacije jetre, lečenja kritično obolelih i povređenih u odeljenju intenzivne terapije i strategije hirurškog lečenja hroničnog pankreatitisa. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas