49.jpg

Evropski dan borbe protiv melanoma „EUROMELANOMA 2011“

16. 05. 2011

Dana 16.05.2011.godine, u Kabinetu za kožne i polne bolesti Dijagnostičko polikloničkog centra VMA, organizovan je  tradicionalni Evropski dan borbe protiv melanoma „EUROMELANOMA 2011“.
Euromelanom je preventivna kampanja protiv raka kože koju organizuju dermatolozi cele Evrope pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatovenerologiju „EADV“. U našoj zemlji  ona se sprovodi u organizaciji Udruženja Dermatovenerologa Srbije, a pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
U okviru ove kampanje redovno se sprovodi  program besplatnog dermatološkog pregleda mladeža i drugih izraslina (tumora) na koži. Moto ovogodišnje kampanje je bio „Spasite svoju kožu“ (S.O.S), a ciljevi su bili da se zainteresovanom stanovništvu omogući besplatan skrining za rak kože, pruže informacije o faktorima rizika, znacima i simptomima melanoma u početnom stadijumu, štetnom delovanju sunca na kožu, i daju saveti za zaštitu od njegovog štetnog dejstva. Pod sponzorstvom Eucerin-a napravljeni su, za tu priliku,   i prigodni flajeri.
Na Vojnomedicinskoj akademiji , preglede su obavljali lekari Klinike  za kožne i polne bolesti. Na prethodno zakazane preglede se javilo 69 zainteresovanih među kojima je bilo 13-oro sa  registrovanim klinički nedefinisanim tumorima kože; dvoje sa bazocelularnim karcinomom kože, i petoro sa izmenjenom pigmentacijom oko mladeža. Svi bolesnici sa registrovanim promenama na koži su upućeni hirurgu radi uklanjanja tumora i njihove histopatološke verifikacije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas