389.jpg

Godišnja konferencija biohemičara Srbije

05. 12. 2008

Beograd, 5. decembar - U organizaciji Instituta za medicinsku biohemiju VMA, Kliničkog centra Srbije, Društva medicinskih biohemičara Srbije i Naučnog fonda „Profesor Ivan Berkeš“, u amfiteatru VMA održana je Jedanaesta godišnja naučna konferencija biohemičara Srbije.
Ova konferencija posvećena je životu i delu dr Ivana Berkeša (1910-1997), profesora Univerziteta u Beogradu i utemeljivača medicinske biohemije u Jugoslaviji, pod čijim je rukovodstvom specijaliziralo preko 150 medicinskih biohemičara, a magistarske i doktorske teze odbranilo više desetina kandidata. Profesor Berkeš je utemeljivač i naše kliničke enzimologije, kao nezavisne naučne discipline.
Prisutne goste, među kojima je bila prof. dr Nada Kovačević, dekan Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Nada Majkić-Sing, direktor Instituta za medicinsku biohemiju Kliničkog centra Srbije i dr Velibor Canić, direktor Komore biohemičara Srbije, pozdravio je Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić. On je u prigodnom obraćanju ukazao na značaj medicinske biohemije u savremenoj dijagnostici i lečenju pacijenata i naglasio da je VMA uvek spremna za stručnu i naučnu saradnju u svim oblastima medicine, farmacije, stomatologije sa svima koji imaju zajednički cilj i misiju, a to je stalno unapređenje ljudskog zdravlja. General Jevtić čestitao je i najboljim studentima Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kojima su uručena specijalna priznanja i nagrade naučnog fonda dr Ivan Berkeš, kao i lekarima koji su tokom 2008. godine odbranili doktorske teze iz oblasti medicinske i kliničke biohemije, a koji su rezultate svog naučnog rada predstavili na ovoj konferenciji. „Drage kolege, Vi, svršeni studenti koji tek stupate na stručnu i naučnu pozornicu, kao i Vi koji ste svoja istraživanja krunisali odbranjenim doktorskim tezama i otvorili nove naučne horizonte, predstavljate svetlu uzdanicu budućeg razvoja srpske medicine“, naglasio je general Jevtić. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas