419.jpg

Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom

11. 10. 2008

Beograd, 11. oktobar - U amfiteatru VMA održana je promocija knjige „Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom“, čiji su autori eminentni stručnjaci VMA. Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom predstavlja prirodnožarišnu infekciju široko rasprostranjenu na našim prostorima, a u ovoj knjizi se problem ove bolesti, tj. njena etiologija, patogeneza, klinička slika, dijagnostika i lečenje sagledava sa aspekta multidisciplinarnog pristupa lekara-kliničara, epidemiologa, patologa i molekularnih biologa. Hantavirusi, uzročnici hemoragijskih groznica sa bubrežnim sindromom visoko se kotiraju na listi potencijalnih bioloških agenasa. O knjizi su govorili istaknuti stručnjaci Vojnomedicinske akademije, Medicinskog fakulteta u Beogradu i Nišu, Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak, koji su izneli i svoja lična iskustva u oblasti dijagnostike i lečenja ove opasne bolesti zoonoznog karaktera.   

 Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom – rezime:     

      Akumulirana saznanja naučnika  iz celog sveta i ogromno lično iskustvo autora ove knjige u toku dugogodišnjeg rada, bili su podstrek za  ukazivanje na ukupnu problematiku i sopstvena iskustva iz oblasti etiologije, epidemiologije, etiopatogeneze, dijagnostike, kliničkih karakteristika, patomorfologije, terapije i profilakse ove široko rasprostranjene prirodnožarišne infekcije.
      Otkriće hanta virusa, uzročnika hemoragične groznice s bubrežnim sindromom (HGBS), omogućilo je lekarima brzo postavljanje dijagnoze, potpunu spoznaju etiopatogenetskih i epidemioloških zbivanja a time uspešnije lečenje i bolju prevenciju ove masovne i smrtonosne zoonoze , čiji se uzročnici svrstavaju u biološke agense.  
       Knjiga je koncipirana tako da sadrži teorijska saznanja o etiologiji HGBS. Posle dugogodišnjih sveobuhvatnih istraživanja HGBS i opisa bolesti koji su dali prof .Suša S. i dr Antonijević B, u ovoj knjizi se  HGBS prikazuje u svetlu najnovijih saznanja iz oblasti etiopatogeneze, molekularne biologije i klinike. Savremeni virusološki pristup u radu sa bolesničkim materijalom i materijalom animalnog porekla iz endemskih žarišta, omogućio je potpunije sagledavanje karakteristika bolesti. 
       Dugogodišnje kliničko iskustvo u prospektivnom praćenju obolelih, uz nova saznanja o  uzročniku i patofiziologiji, pružila je autorima mogućnost da opišu i hronične posledice koje se javljaju kod jednog broja bolesnika  obolelih od  teških formi HGBS .
Vakcinacija dela stanovništva u istočnoj i južnoj Srbiji tokom 1996. godine opravdala je svrsishodnost primene vakcine protiv HGBS-a.
        U našoj zemlji postignuta je dobra multidisciplinarna saradnja stručnjaka koji se bave ovom problematikom, počev od lekara na terenu, preko epidemiologa, infektologa, nefrologa, uz izuzetnu pomoć virusologa, patomorfologa i molekularnih biologa.
             Autori su imali prilike da rezultate sopstvenih istraživanja HGBS, prikažu na mnogim međunarodnim konferencijama, kongresima i simpozijumima. Najznačajnijim dostignućem iz ove oblasti kod nas smatra se izolacija novih serotipova hantavirusa iz bolesničkog materijala i glodara  pod nazivom BELGRADE i DOBRAVA virusi, koji su najčešći uzročnici teških formi  HGBS na Balkanu .
      Ova knjiga predstavlja rezultat zajedničkog rada kliničara, virusologa, epidemiologa i patomorfologa, na obimnim kliničkim i terenskim istraživanjima i predstavlja autentičnu  sliku viđenog, doživljenog i učinjenog. Cilj autora je da ovu oblast približe lekarima, studentima medicine, veterine, biologije i opštoj populaciji stanovništva, ili da iste zainteresuju za bavljenje ovom problematikom.
       Autori iskreno veruju da dobra informisanost lekara i opšte populacije o ovoj bolesti, uz pravovremenu prevenciju  efikasnom vakcinom mogu znatno smanjiti broj obolelih.


Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas