269.jpg

Hirurzi i radiolozi VMA na evropskoj naučnoj pozornici

24. 09. 2009

Beograd, 24.septembar - Tim stručnjaka VMA predvođen načelnikom, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem, imao je aktivno i zapaženo učešće na Evropskom Kongresu kardio-vaskularnih i interventnih radiologa (CIRSE) koji je održan je u Lisabonu, Portugalija, od 19. do 23.septembra 2009. godine.
Delegaciju VMA činili su radiolozi-potpukovnik dr Slobodan Ćulafić i potpukovnik dr Siniša Rusović, kao i vaskularni hirurg major dr Ivan Marjanović.
U radu kongresa učestvovalo je 6000 stručnjaka iz celog sveta, a izloženo je više od 700 originalnih naučnih radova i organizovano više stručnih radionica.

Glavne teme kongresa odnosile su se na savremene pristupe u hirurgiji, pre svega u domenu minimalno invazivnih, minimalno traumatskih i multidisciplinarnih procedura iz oblasti vaskularne hirurgije, kardiohirurgije, hirurgije metastatskih i primarnih tumora, neurohirurgije, urologije i ostalih hirurških grana.
Tokom kongresa, u okviru programa posvećenog rešavanju komplikacija u vaskularnoj hirurgiji, stručni tim VMA prezentovao je prikaz slučaja endovaskularne rekonstrukcije posttraumatske femoro-femoralne i popliteo-poplitealne arteriovenske fistule sa Viabhan i Excluder stent graftom:
„ ENDOVASCULAR REPAIR OF POST TRAUMATIC MULTIPLE FEMORAL-FEMORAL AND POPLITEAL-POPLITEAL ARTERIOVENOUS FISTULA WITH VIABHAN AND EXCLUDER STENT GRAFT-CASE REPORT“
Zbog savremenog timskog pristupa rešavanju sve aktuelnijeg problema vaskularne traume endovaskularnom hirurškom tehnikom, koja se poslednjih godina sa uspehom primenjuje u VMA u elektivnoj i urgentnoj rekonstrukciji aorte i magistralnih arterija, naučni odbor uvrstio je rad naših eksperata u 10 najznačajnijih radova na kongresu.      

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas