91.jpg

I juče i sutra: novogodišnji prijem na VMA

29. 12. 2010

Beograd, 29.decembar- Evo nas ponovo na kalendarskom razmeđu, da u skladu sa našom uobičajenom praksom, uz prijateljsku zdravicu rezimiramo šta smo sve uradili, da li smo ispunili sva obećanja koja smo Vam sa ovog istog mesta dali pre tačno godinu dana, da sudu javnosti izložimo sve što smo činili i učinili, ali i da vidimo kuda ćemo i kako dalje. –rekao je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić, pozdravljajući prisutne predstavnike više od 30 medija na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je danas održan na VMA.

General Jevtić rezimirao je sve rezultate VMA u proteklih 365 dana i tom prilikom istakao sledeće:

- Res non verba, kaže stara latinska mudrost čiji srpski prevod glasi: dela, a ne reči! To je deviza koje su se u proteklih meseci držali svi zaposleni u VMA, ali danas su nam ovde potrebne upravo reči da iskažemo učinjena dela i da celoj srpskoj javnosti jasno i glasno kažemo da u 2011. godinu Vojnomedicinska akademija ulazi sa ostvarenim velikim uspesima i jasnim vizijama budućeg razvoja i napretka, kao i sa 141 novih pripadnika VMA, lekara i medicinskih tehničara koje smo zaposlili u toku godine koja izmiče!

Upravo kao što je pre par dana ovde rekao naš ministar odbrane gospodin Dragan Šutanovac, 2010. godina jeste bila godina krize, ali će i pored toga za VMA i vojno-zdravstvo u celini ona biti označena kao godina velikih uspeha. A postignuti vredni rezultati krunisani su i nagradom za najbolju zdravstvenu ustanovu u 2010.godini, Sunčani sat, koja nam je dodeljena u Kliničkom centru Srbije.

A koji su to najznačajniji uspesi VMA u 2010.godini? Najkraće, vojnički, raport bi glasio ovako: broj izvršenih medicinskih usluga povećan je za 10-15%, uvedene su brojne nove metode dijagnostike i lečenja, pomenuću samo neke: npr. u domenu grudne i kardiohirurgije - ugradnju veštačke plućne arterije, u domenu vaskularne hirurgije- visceralnu rekonstrukciju aneurizme grudne i trbušne aorte, ortopedije- metode revizione hirurgije kuka i kolena sa velikim koštanim defektima preimenom modularnih revizionih endoproteza, oftalmologije - mikroinciziona operacija katarkate, otorinolaringologije - ugradnja kohlearnog aparata, interventne radiologije - intraarterijska tromboliza kod pacijenata sa akutnim infarktom mozga, balon dilatacija jugularnih vena kod bolesnika sa multiplom sklerozom, embolizacija aneurizmi. Naši neurohirurzi nastavili su sa uspešnim sprovođenjem programa stabilizacije kičme, uveli metodu operativne korekcije idiopatske skolioze, učinjeno je 70 procedura afereze alogenih i autologih matičnih ćelija hematopoeze i 17 alogenih i 48 autologih transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Izvršena je i hirurška aplikacija matičnih ćelija u miokard.

Zajedno sa Vama, predstavnicima javne reči, kao i sa našim kolegama iz ostalih zdravstvenih ustanova u Srbiji i novoformiranom Upravom za biomedicinu nastojali smo da primerom i delom damo svoj kvalitativni dorinos „Srbijatransplant“ programu i nacionalnoj akcije „Produži život“. U VMA je tokom ove godine učinjeno ukupno 11 transplantacija jetre (10 kadaveričnih i jedna sa živog davoaca) kao i 21 transplantacija bubrega (14 living i 7 kadveričnih). Bilans do sada učinjenih transplantacija u VMA iznosi: 19 transplantacija jetre i 304 transplantacija bubrega, što sve, uz činjencu da su naši stručnjaci obučili kolege iz Kliničkog centra Niš za sprovođenje programa transplantacije bubrega i otpočeli program obuke transplantacionog tima u Kliničkom centru Banja Luka što sve zajedno čini značajnu referencu koja VMA ozbiljno kandiduje za nacionalni referentni centar za transplantaciju solidnih organa.

I ne samo u hirurškim granama, stručnjaci VMA postižu podjednako velike uspehe i u oblasti interne medicine – kardiologiji, pulmologiji, gastroenterologiji, endokrinologiji, dermatologiji, neurologiji, preventivnoj medicini itd. mnogo bi bilo nabrajati sve pojedinačne uspehe i vredne doprinose srpskoj medicini.

Sve u svemu, u našem dijagnostičko-polikliničkom centru ambulantno je i ove godine pregledano oko pola miliona ljudi, 40.000 ljudi zbrinuto je u našem Centru hitne pomoći, stacionarno je u VMA lečeno oko 30.000 pacijenata i urađeno oko 18.000 hirurških intervencija. Među našim pacijentima je veliki broj civilnih osiguranika, građana naše zemlje koji u VMA dolaze sa uputnicom svoga lekara, shodno Ugovoru koji je pre tri godine potpisan sa RZZO-om i koji se uspešno sporovodi. Od 03.marta ove godine preuzeli smo još jedan zadatak u službi zdravlja naših građana, a to je da jedan dan u nedelji, sredom, budemo urgentni centar srpske medicine. I taj zadatak uspešno izvršavamo!

Svi stručni izazovi proveravaju se u VMA naučnim metodima, a rezultati naučnoistraživačkog rada implementiraju se u svakodnevnoj medicinskoj praksi. Istraživanja se sprovode u okviru dva meganaučna projekta sa 62 naučnoistraživačka zadatka iz različitih oblasti medicine, na kojima je angažovan veliki broj stručnjaka koji o postignutim rezulatatima referišu na naučnim skupovima. U toku ove godine naši lekari učestvovali su na 159 skupova u zemlji i 97 kongresa u inostranstvu.

Akreditovali smo doktorske studije i programe akademskih specijalizacija. Ovih dana privodi se kraju proces akreditacije naučnoistraživačkog pocesa VMA, čime bi se nakon funkcionalne integracije u sistem javnog zdravstva i akreditacije nastavnih programa zaokružio proces pozicioniranja naše ustanove u akademskom sistemu države Srbije.

Šest pripadnika VMA usavršavalo se tokom ove godine na višemesečnim kursevima širom planete od SAD do Japana, a u našoj ustanovi su svoje znanje unapređivali i usavršavali 13 pripadnika Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja –OPCW iz Haga, kao i 90 kolega iz naše zemlje. Pripravnički staž je završilo 186 lica, a studentsku praksu njih 65. Akreditovana su 203 programa kontinuirane medicinske edukacije od strane Zdravstvenog saveta Srbije.

Uspešna saradnja sa Medicinskim fakultetima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici krunisana je potpisivanjem novih protokola o saradnji kao i istorijskim sastankom dekana svih medicinskih fakulteta u VMA 12. novembra ove godine čime smo još jednom pokazali da je medicina jedna i nedeljiva i da služimo zdravlju građana Srbije.

Izuzetna saradnja postoji i sa Biološkim fakultetom, Tehnološko-metalurškim, Stomatološkim fakultetom, kao i sa kolegama u zemlji-ima li veće potvrde ove činjenice od pomenutog vrednog priznanja-Sunčanog sata koji je VMA uručen samo pre dva dana. Odlična saradnja postoji i sa svim ostalim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji, kao i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji itd. Tako potvrđujemo i tezu da smo regionalni lider u brojnim oblastima medicinske struke i nauke.

U skladu sa imperativima savremene medicine i strateškim opredeljenjima menadžmenta VMA, uz jasnu podršku Ministarstva odbrane Srbije, odvija se proces ubrzane tehnološke obnove naše ustanove.Prekjuče je naš ministar odbrane g-din Dragan Šutaovac pustio u rad novi 128-slajsni skener koji će značajno unaprediti dijagnostiku i sprovođenje brojnih dijagnostičkih procedura i smanjiti liste čekanja. Ove godine puštena je u rad i nova angiosala za sprovođenje interventnih procedura, očekuje nas uskoro početak rada naše barokomore, a napravljeni su i precizni planovi za nova strateška ulaganja u periodu koji dolazi.

Naši kadeti, studenti Prve klase Visoke škole medicine uspešno su zvršili prvu godinu studija sa prosečnom ocenom 9.14 i pokazali da su opravdali naša očekivanja i da su razumeli naš poziv koji je glasio „Vreme je za Mlade i Ambiciozne.“ U Drugu klasu upisano je ukupno 30 kadeta, a interesovanje je bilo veliko-čak po 10 odlikaša borilo se za jedno mesto. Ima li boljeg priznanja za VMA, vojno zdravstvo, vojno školstvo i sistem odbrane u celini.

Naša Škola rezervnih oficira sanitetske i veterinarske službe odškolovala je svoju 98. i 96. klasu kao i prvu klasu lekara i veterinara na osposobljavanju za profesionalnu vojnu službu. Ona će uskoro biti transformisana u Regionalni trening centar u kome će se osposobljavati i edukovati naše kolege iz okolnih zemalja u različitim oblastima medicine, kao i za zbrinjavanjw povređenih i obolelih u uslovima masovnih katastrofa.
 
Medicina ne poznaje granice, a samo komunikacijom i razmenom znanja i iskustava služi se zdravlju vojske i naroda. Vođeni tim svetim ciljem, uspostavili smo mostove saradnje sa najvećim vojnomedicinskim i zdravstvenim centrima u svetu i gradimo nove. U ovoj ustanovi proteklih 12 meseci boravili su komandant Nacionalne garde Ohaja, general Vejt, ministar odbrane Mađarske gospodin Imre Sekereš, kao i najviši predstavnici MO Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Portugala, Španije, Turske, Danske, Italije, Ukrajine, Egipta, Libije, Irana, Namibije, Svetske zdravstvene organizacije, kao i kolege profesori Tomas Džon sa Lajola Univerziteta iz Čikaga, Jordan Saveski iz Skoplja, Džon Volf iz Londona, Čabo Džimić iz Mađarske, Said Sirin iz Turske itd.
 
Svi oni žele da sa nama ravnopravno sarađuju i razmenjuju iskustva, da od nas uče, ali i mi želimo da njihova znanja pretočimo u našu svakodnevnu praksu i zato smo i ove godine više desetina naših mladih doktora-ortopeda, grudnih, vaskularnih hirurga, kliničkih farmakologa, internista poslali na edukacije i usavršavanja širom sveta. Velike i značajne aktivnosti VMA ostvaruje u okviru Balkanskog i Svetskog komiteta vojne medicine. Važan aspekt te saradnje je i naše učešće u međunarodnim vežbovnim aktivnostima i u mirovnim misijama UN gde naši pripadnici u okviru sanitetskih timova Vojske Srbije reprezentuju čast, ugled, profesionalizam i humanost srpskog oficira i lekara u Čadu i Kongu.
 
Da je zdravlje i stanje duha, a da je zdravo telo preduslov fizičkog i duhovnog zdravlja poznato je odavno i možda je upravo to osnov sve bolje saradnje VMA sa brojnim sportistima i sportskim asocijacijama koja je ove godine krunisana potpisivanjem protokola o saradnji sa Atletskim savezom Srbije, sa Fudbalskim savezom Srbije, medicinskim obezbeđenjem takmičenja kao što su bili teniski turnir „Serbia-open“, Svetska prvenstva u rvanju i karateu, Evropsko prvenstvo u atletici i još mnogo toga, o čemu ste Vi informisali našu javnost u duhu našeg opšte poznatog strateškog partnerstva.
 
Dragi gosti, uvaženi predstavnici javne reči, u Novu 2011. godinu ulazimo sa sloganom: I juče i sutra. Ponosni smo na ostvarene rezultate, na svoju dugu tradiciju, ali gledamo smelo u budućnost. Želimo da Vam Nova godina bude pre svega ispunjena zdravljem.
 
A zdravlje je bogatstvo, vrlina i vrednost koja ne dolazi sama. Ono pre svega predstavlja ravnotežu snage, energije i duha koja počiva na želji i spremnosti čoveka da se uhvati u koštac sa nevoljama koje donosi život, smelo i bez odlaganja. Srećna Vam Nova godina i Božićni praznici!-kazao je general Jevtić.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas