320.jpg

IN MEMORIAM – General Jovan Bjelić

07. 05. 2009

Beograd, 7. maj - Danas  je, posle kraće ali teške bolesti, preminuo general-potpukovnik u penziji, doc.dr Jovan Bjelić. Pamtićemo ga kao izuzetnog stručnjaka i uzornog oficira, odgovornog, pravednog i posvećenog rukovodioca, humanog  i plemenitog čoveka  i učitelja generacija naših gastroenterologa. Uprava VMA visoko ceni njegove doprinose u razvoju i afirmaciji VMA  na čijem je čelu bio četiri godine, u teškim vremenima ratnih 90-tih. Njegovo ime ostaće obeleženo svetlim slovima u trajanju VMA kao putokaz onima koji će doći posle nas.  

Doc dr  Jovan Bjelić rođen je 1931.godine u selu Konatice, opština Obrenovac. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gde je i maturirao u prvoj muškoj gimnaziji sa odličnim uspehom. Za vreme studija bio je glavni i odgovorni urednik stručnog časopisa „Medicinski podmladak“ i potpredsednik Saveza studenata Beogradskog univerziteta. Studije medicine završio je 1959. godine sa srednjom ocenom 8.5 i nakon završenog lekarskog staža i Škole rezervnih oficira  Sanitetske službe do 1963.godine bio je načelnik saniteta Prvog gardijskog puka.  
Specijalizaciju iz interne medicine završio je 1967.godine sa odličnim uspehom, a zatim ispunio sve uslove za zvanje gastroenterologa. Završio je obuku za sve endoskopske dijagnostičke i terapijske procedure iz gastroenterologije, delom u klinici Bichat u Parizu.
Jedan je od osnivača Instituta za gastroenterologiju JNA, kasnije Klinike za gastroenterologiju VMA, gde je bio načelnik Odeljenja za funkcionalnu dijagnostiku i hipotermiju, a zatim načelnik Odeljenja za probavni trakt.
Pet godina je bio predavač na poslediplomskim studijama iz gastoenerologije na  Medicinskom fakultetu u Beogradu, kao i član Državne komisije za gastroenterologiju.
Za docenta interne medicine izabran je 1974, a reizabran 1980.godine.
Objavio je više od 100 stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
U čin general-majora unapređen je 1991. godine, a u čin general-potpukovnika 1995.godine.
Zamenik načelnika VMA bio je od 1986. do 1992.godine, a načelnik VMA od marta 1992. do juna 1996.godine.        

 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas