439.jpg

IN MEMORIAM General-potpukovnik, prof. dr Vladimir Vojvodić (1930-2008)

27. 08. 2008

 Beograd, 7. avgust - Dana 27.08.2008. godine nakon teže bolesti preminuo je general-potpukovnik u penziji, prof. dr Vladimir Vojvodić, nekadašnji Načelnik VMA i Sanitetske službe JNA.

General, prof. dr Vladimir Vojvodić rođen je 27. februara 1930. godine u Cetinju. Gimnaziju je završio u rodnom Cetinju 1948. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1956. godine, gde je i doktorirao 1964. godine. Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu prvo je biran za docenta (1964), potom za vanrednog (1970) i redovnog profesora (1975) za predmet farmakologija i toksikologija. Učestvovao je u izvođenju poslediplomske nastave na VMA i medicinskim fakultetima (Beograd, Sarajevo, Ljubljana, Zagreb) i Tehnološkom fakultetu u Beogradu. Obavljao je različite komandne i rukovodeće funkcije u Sanitetskoj službi JNA. Obavljao je dužnosti zamenika načelnika Vojnomedicinske akademije, zatim pet godina dužnost načelnika VMA, a unapređenjem u čin general-potpukovnika postavljen je za načelnika Sanitetske službe JNA (1988). U penziju je otišao 1993. godine sa dužnosti pomoćnika načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, zadužen za nauku i istraživanje. Bio je predsednik Udruženja toksikologa Jugoslavije, rukovodilac Komisije za otrove Saveznog komiteta za zdravlje i socijalnu politiku SIV-a, član izdavačkih i uređivačkih saveta domaćih i imeđunarodnih publikacija: Vojno delo, Pharmaca, NBC Chemical Defence and Tehnology, Medical Corps International. Kao ekspert za medicinski problem hemijskog oružja, od 1972. do 1982. godine bio je predstavnik Jugoslavije u Komitetu za razoružanje Ujedinjenih nacija u Ženevi. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izabrala ga je za konsultanta u toksikologiji 1975. godine. Učestvovao je sa referatima na više međunarodnih kongresa i simpozijuma. Njegov radni opus pokrivao je oblast vojne farmakologije i toksikologije, oblast njegovog posebnog interesa uključuje probleme medicinske zaštite od nuklearno-biološkog-hemijskog oružja. Autor je više od 150 naučnih i stručnih radova, publikovanih u domaćim i stranim časopisima.
Bio je redovni član Medicinske akademije Srpskog lekarskog društva, počasni član Udruženja lekara Crne Gore, redovni član Britanskog farmakološkog udruženja.
Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umetnosti izabran je 19. novembra 1993. godine, a za redovnog 6. decembra 1996. godine.
Dvostruki je dobitnik Nagrade 22. decembar, Povelje Srpskog lekarskog društva, kao i brojnih drugih vojnih i stručnih odlikovanja, povelja, nagrada i priznanja.

Nacelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić i Uprava VMA visoko cene nesebične stručne i ljudske doprinose generala Vojvodića i podršku koju je do poslednjeg dana svog života pružao VMA i njenim pripadnicima i upućuju izraze najdubljeg saučešća porodici i prijateljima preminulog generala.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas