283.jpg

Institut za higijenu VMA: opremljenost, stručnost, vrhunski rezultati

27. 07. 2009

Beograd, 27. jul - Institut za higijenu Sektora preventivne medicine VMA je akreditovana ustanova za vršenje mikrobioloških i hemijskih analiza i superanaliza namirnica, dijetetskih suplemenata, vode i predmeta opšte upotrebe u cilju utvrđivanja njihove zdravstvene ispravnosti.
U te svrhe Institut je prošle godine opremljen najsavremenijim aparatima, među kojima se ističu tečno-maseno-maseni analizator i real-time PCR za mikrobiološku analizu hrane. Zahvaljujući ovakvoj opremljenosti materijalnim sredsvima i stručnjacima koji ih koriste, Institutu za higijenu VMA je poverena kompletna mikrobiološka analiza hrane koja se pripremala za sportiste učesnike manifestacije "Univerzijada 2009" kao i vode u sprtskim bazenima tokom ove manifestacije.
Aktivnost Instituta za higijenu VMA u medicinskom zbrinjavanju manifestacije Univerzijade sprovedena je prema usvojenim Planovima sprovođenja kontrole ispravnosti vode u bazenima i ispravnosti hrane za vreme manifestacije "Univerzijada 2009".
U ovom periodu u Institut je dostavljeno ukupno 2 568 uzoraka hrane. U sklopu ispitivanja mikrobiološke ispravnosti dostavljenih uzoraka izvršeno je ukupno 14 113 analiza. Za vršenje potrebnih analiza, izliveno je i upotrebljeno 14 300 različitih mikrobioloških podloga.
U istom periodu ekipe Instituta za higijenu vršile su svakodnevni obilazak sportskih bazena u cilju utvrđivanja higijenske ispravnosti vode za kupanje. Ukupno je uzeto 117 uzoraka vode i izvršeno 2 223 analiza vode, od toga 1 638 hemijskih ispitivanja i 585 mikrobioloških analiza.
U sastavu Instituta za higijenu radi i jedina klimatska komora u okruženju, u kojoj se ispituje fiziološka reakcija organizma na različite uslove sredine (toplotu, hladnoću, vlažnost, strujanje vazduha i dr.). Institut je takođe poznat po renomiranom Savetovalištu za ishranu, koje se dugi niz godina uspešno bavi ispitivanjem ishrane i uhranjenosti i izradom kolektivnih i individualnih programa ishrane, kako za korisnike u sistemu odbrane, tako i za građane Srbije i okruženja.
Pripadnici Instituta se bave nastavnim i naučnoistraživačkim radom (u sastavu su četiri doktora nauka i tri magistra, od kojih su dva docenta i jedan asistent).
Načelnik Instituta je VS doc. dr Sonja Radaković, specijalista higijene, subspecijalista ishrane i stručnjak iz oblasti termofiziologije, adaptacije i aklimatizacije ljudskog organizma na ekstremne uslove okoline. Objavila je 120 publikacija. Zamenik je šefa katedre za preventivnu medicinu VMA i nastavnik na Visokoj školi Vojnomedicinske akademije.   

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas