Ishrana_hirurških_bolesnika.jpg

Ishrana hirurških bolesnika

15. 12. 2014

Naučni simpozijum posvećen ishrani hirurških bolesnika u organizaciji Sekcije za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva, Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije (VMA) i Nacionalnog Udruženja za kliničku ishranu Srbije (NUPENS) održan je u subotu, 13. decembra 2014. godine na VMA.
Skup je otvorila prof. dr Nevena Kalezić, šef Katedre za anesteziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednik Sekcije za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva koja je rekla da tema ovog simpozijuma ima izuzetan značaj za celokupnu medicinu, a edukacija o savremenim dostignućima u ovoj oblasti čini osnovu dobre kliničke prakse. Uvodno predavanje održala je primarijus dr Marina Panišić, predsednik NUPENS-a i hirurg na VMA, koja je govorila o značaju neuhranjenosti i potrebi njene prevencije i lečenja u cilju smanjenja postoperativnih komplikacija, smanjenja smrtnosti i boljeg i bržeg oporavka operisanih bolesnika.
Prvi deo Simpozijuma je obrađivao teoretska predavanja iz kliničke nutricije, a na predavanjima lekara Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Srbije i gostiju iz Makedonije koja su usledila govorilo se o savremenim stavovima u tretmanu ovih bolesnika i iskustvima iz prakse. Na Simpozijumu je izlagalo 14 predavača, od toga troje iz inostranstva, a više od 200 učesnika je pratilo predavanja o aktuelnostima iz oblasti ishrane hirurških bolesnika prema standardima Evropskog udruženja za kliničku ishranu i metabolizam.
Multidisciplinarni pristup ishrani hirurškog bolesnika neophodan je činilac pravovremenog lečenja i dobrog ishoda. Sastanak je bio umnogome specifičan jer je okupio predavače iz različitih ustanova koji se svakodnevno bave ovom problematikom, a koji su imali priliku da razmenjuju iskustava od opšte koristi za sve slušaoce.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas