229.jpg

Jačanje međunarodnog ugleda VMA

20. 12. 2009

Beograd, 20. decembar - Međunarodni ugled VMA je sve snažniji, a njeno mesto na naučnoj i stručnoj mapi Evrope i sveta je jasno prepoznatljivo, o čemu govore i intenzivne aktivnosti i susreti koji su se odigrali u našoj ustanovi prethodnih nekoliko dana.
Unapređenje srpsko-egipatske vojnozdravstvene saradnje (15.12.)
U okviru dogovora o unapređenju srpsko-egipatske bilateralne vojne saradnje, VMA je posetio izaslanik odbrane Republike Egipat pukovnik Abdel Hameed Abdel Fatah Abdel Hameed Matwly koji je u razgovoru sa načelnikom VMA, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem razgovarao o saradnji u domenu dve sanitetske službe i izrazio poseban interes za školovanje i usavršavanje medicinskog kadra u VMA.
Hirurzi iz Italije u VMA (16.12.-17.12.)
Četvoročlani tim stručnjaka hirurške bolnice u Firenci koje je predvodio prof. dr Guisto Pignata posetio je VMA i zajedno sa lekarima Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju VMA izveo dve operacije tumora rektosigmoidnog dela kolona laparoskopskom metodom po Dixon-u, čime se znatno smanjuje ležanje u bolnici i oporavak bolesnika. Na ovaj način se upotpunjuje program minimalno invazivne hirurgije koji se u našoj ustanovi uspešno sprovodi već nekoliko godina. Gosti iz Italije su sa hirurzima VMA razmenili stručna iskustva i razmotrili mogućnosti dalje zajedničke saradnje.

Uspešna resertifikacija standarda kvaliteta VMA (14.12.-17.12.)
Mešoviti grčko-srpski stručni tim koji su predvodili eksperti internacionalne sertifikacione kompanije DQS iz Atine gospodin Fanis Gynos i gospodin Symeon Porykis sa saradnicima izvršili su u VMA proveru sprovođenja integrisanog sistema kvaliteta menadžmenta - ISO 9001, zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu - ISO 14001, ISO 18001 i pripreme i bezbednosti hrane - ISO 22000. Nakon detaljne provere ustanovljeno je da se u VMA godinu dana nakon sertifikacije, uspešno sprovodi i stalno poboljšava sistem kvaliteta menadžmenta u svim ispitivanim oblastima. – VMA je gigant po svim dimenzijama, po mogućnostima, kapacitetima, kadrovima, prepoznatljiv po svojim rezultatima i van granica Srbije. Vojna organizacija uslovljava specifičan sklad, hijerarijsko ustrojstvo i jasno poštovanje normi i propisa koji se sprovode u Vašoj ustanovi. Aii VMA je takođe i otvorena institucija koja veoma uspešno i profesionalno komunicira sa javnostima. A sistem standarda i kvaliteta menadžmenta zasniva se upravo na dva osnovna postulata, a to su : organizacija i komunikacija. – istakao je gospodin Gynos na kraju višednevne kontrole sprovođenja standarda kvaliteta u VMA. U razgovorima sa predstavnicima najvišeg rukovodstva VMA izneti su i predlozi za dalje unapređenje ovog sistema.
Međunarodni seminar o hitnim stanjima u vojnoj medicini (18.12.-19.12.)
Saradnja vojnozdravstvenih službi Srbije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Turske u okviru Balkanskog komiteta vojne medicine odvija se sve uspešnije, a naša zemlja opravdava svoje mesto punopravnog člana ove asocijacije. U okviru mnogobrojnih zajedničkih aktivnosti, VMA je bila organizator i domaćin dvodnevnog seminara na temu „Hitna stanja u vojnoj medicini“. Osim predstavnika zemalja članica Komiteta, sastanku su u svojstvu specijalnog gosta prisustvovali i vojni lekari iz Kraljevine Norveške, koja je naš strateški partner na polju međunarodnih integracija.
Prisutnim gostima obratio se načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić koji je tom prilikom istakao da su masovne katastrofe, među koje spadaju i rat i terorizam, pošast i surova realnost savremenog doba i da je sa tog aspekta posebno važna saradnja i razmena iskustava u oblastima medicinskog zbrinjavanja hitnih stanja. – Mi u Vojnomedicinskoj akademiji imamo stručnjake koji, nažalost, spletom nesrećnih istorijskih okolnosti imaju bogato iskustvo u ovoj oblasti, posebno u domenu ratne hirurgije.To iskustvo smo spremni da podelimo sa drugima u interesu opšteg dobra, ali iskreno želimo da Vam ova znanja što manje trebaju. Dobrodošli u VMA!-rekao je general Jevtić pozdravljajući prisutne goste.
Eksperti VMA su tokom prvog dana rada gostima predstavili znanja i iskustva iz oblasti kardiopulmonalne reanimacije, zbrinjavanja prostrelnih povreda ekstremiteta projektilima velike razorne snage i akutnog abdomena, primene rekonstruktivne mikrohirurgije u tretmanu tkivnih defekata kod ratnih povreda, zbrinjavanja hitnih stanja u neurohirurfgiji, ratnih povreda grudnog koša i ratnih povreda facijalnog nerva.
Drugog dana seminara obrađene su teme iz oblasti interne medicine i odnosile su se na dijagnostiku i lečenje akutne renalne insuficijencije, diferencijalnu dijagnostiku akutnog artitisa, akutne urtikarije i angioedema, zbrinjavanja akutnih infekcija centralnog nervnog sistema i i streptokoknog toksičnog sindroma, kao i na tretman akutnog koronarnog sindroma i endokrinoloških hitnih stanja.
Prisutni gosti izrazili su visoko zadovoljstvo prezentovanim izlaganjaima i mogućnostima sveobuhvatne saradnje sa VMA u oblasti lečenja, edukacije, ali i zajedničkog rada na naučnoistraživačkim projektima i zadacima iz oblasti vojne medicine.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas