176.jpg

Još jedan jubilej VMA: 60 godina naučnoistraživačkog i obrazovnog rada

30. 04. 2010

Beograd, 30. april - Odlukom najviših organa vlasti nekadašnje Jugoslavije, 30.aprila 1950.godine, integracijom Glavne vojne bolnice, Higijensko-epidemiološkog zavoda i Sanitetske oficirske škole ustanovljena je VMA pod svojim sadašnjim imenom. 


Zahvaljujući novoj organizaciji, od 1950. godine nastavna, naučna i stručna delatnost VMA odvijala se po svim principima i pravilima visokoškolskih ustanova. Deset godina kasnije, Savezna narodna skupština 8. aprila 1960. godine donela je Zakon o VMA kojim se priznaje njen visokoškolski status, a odgovarajući vidovi njene nastave izjednačavaju sa onima na civilnim medicinskim fakultetima

Tokom ovih 60 godina u VMA su organizovani različiti oblici školovanja i usavršavanja ne samo za vojnosanitetski kadar, već i za stručnjake iz civilnih zdravstvenih ustanova iz zemlje i regiona. Danas se u VMA organizuju 44 zdravstvene specijalizacije, 12 užih zdravstvenih specijalizacija i oko 100 različitih programa usavršavanja u oblasti medicine, stomatologije i farmacije.

U proteklom periodu u VMA su odbranjene brojne magistarske i doktorske teze, a rezultati naučnoistraživačkih projekata koji su realizovani u okviru naše ustanove publikovani su u najprestižnijim svetskim naučnim časopisima zahvaljujući čemu je naučni potencijal VMA odavno prepoznat i van granica naše zemlje. U sprovođenju svih stručnih, naučnih i nastavnih aktivnosti koje se danas odvijaju na klinikama i institutima VMA, učestvuje veliki broj vrhunskih stručnjaka, od kojih oko 240 ima zvanje doktora nauka.

Naučni i nastavni potencijal VMA, krunisan je prošle godine još jednim uspehom – osnivanjem Visoke škole integrisanih akademskih studija medicine i upisom prve generacije studenata-kadeta, budućih lekara Vojske Srbije. Studijski program Visoke škole koncipiran je tako da, pored znanja koja se stiču i na drugim medicinskim fakultetima, studentima obezbedi i sticanje znanja i veština neophodnih za rad u sanitetskoj službi Vojske Srbije. Pored dodiplomskog studijskog programa akreditovan je i program doktorskih studija, kao i tri akademske specijalizacije, a Visoka škola VMA uskoro će formalno promeniti naziv i postati Medicinski fakultet koji će biti integralni deo Univerziteta odbrane Srbije čije je osnivanje u toku. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas