Preventiva_26102012.jpg

Jubilej preventivne medicine na VMA

26. 10. 2012

Svečana proslava jubileja Sektora za preventivnu medicinu VMA, u okviru koje je organizovan simpozijum „80 godina preventivno-medicinske zaštite u Vojsci Srbije“ održana je danas, 26. oktobra 2012. godine na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković rekao je da je obeležavanje današnjeg jubileja veoma značajno za Vojnomedicinsku akademiju i sistem vojnog zdravstva u celini. Istakao je da vojnopreventivna medicinska zaštita u Srbiji ima dugu tradiciju koja datira od 1880. godine. Naglasio je važnost preventivne zaštite kao preduslova dobre medicine.
Načelnica Sektora za preventivnu medicinu VMA prof. dr Sonja Radaković sa svojim saradnicima predstavila je rad Sektora. Istakla je da je osnivanje  Vojnohigijenskog zavoda 1930. godine u okviru Glavne vojne bolnice u Beogradu, koji je preteča današnjem Sektoru za preventivnu medicinu VMA, značajno doprinelo institucionalnom razvoju ove važne grane medicine.  
Stara zgrada Vojno-higijenskog zavoda u BeograduZa početak preventivno medicinske zaštite u srpskoj vojsci smatra se 1880. godina, kada je osnovan hemijski laboratorijum Prve armijske oblasti, lociran u Glavnom vojnom slagalištu u Beogradu. Dodatnu važnost  ova grana medicine dobija u ratovima, gde vojna preventivno-medicinska doktrina postavlja temelj sprečavanju oboljevanja, pre svega od zaraznih bolesti, kako među pripadnicima vojske, tako i među stanovništvom.
Danas je Sektor za preventivnu medicinu VMA vrhunska preventivnomedicinska ustanova sanitetske službe Vojske Srbije, u kojoj je rad organizovan u četiri instituta (za higijenu, epidemiologiju, mikrobiologiju i medicinu rada). U Sektoru se se paralelno odvija rutinski rad, uz sve specifičnosti potreba vojske i građanstva, uz nastavnu delatnost (Sektor je nastavna baza za nastavu na Univerzitetu odbrane, u čijem sastavu su Medicinski fakultet VMA i Vojna akademija). Sektor je takođe angažovan i u naučno-istraživačkom radu, a njegovi pripadnici učestvuju u realizaciji nekoliko projekata Ministarstva odbrane, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i međunarodnih projekata.
 
Beograd, 26. oktobar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas