01.jpg

Kolegijum VMA donirao krv u obnovljenim prostorijama Instituta za transfuziju VMA

17. 11. 2011

Kolegijum Vojnomedicinske akademije, na čelu sa načelnikom VMA pukovnikom prof. dr Marijanom Novakovićem dobrovoljno je donirao krv Institutu za transfuziju VMA danas, 17. novembra 2011. godine. Neposredni povod akcije, koja ima za cilj podizanje o važnosti ovog humanog čina koji na direktan način spasava ljudske živote, je puštanje u rad obnovljene i osavremenjene sale za prikupljanje krvi na Institutu za transfuziju VMA. Time su obezbeđeni uslovi da se na VMA dnevno uzima i do 70 odsto ukupno donirane krvi uz mogućnost neposredne prerade u labilne i stabilne hemoprodukte. Današnjom akcijom prikupljeno je oko 5 litara krvi. 
Institut za transfuziologiju VMA je formiran pre šest decenija - pored neposredne uloge u dijagnostikovanju i lečenju hematoloških, ali i drugih bolesti i poremećaja – svakako jedan od osnovnih i najznačajnijih zadataka je snabdevanje klinika VMA, a po potrebi i mogućnostima i drugih sanitetskih, odnosno zdravstvenih ustanova hemoproduktima.
Prvih nekoliko decenija postojanja i delovanja, tačnije do kraja 90-tih godina, broj prikupljenih jedinica u prostorijama Instituta je iznosio svega oko 5-10 odsto, dok je na terenu - praktično isključivo u garnizonima vojske - uzeto oko 90-95 odsto krvi. Zbog značajne redukcije broja pripadnika Vojske Srbije, a u skladu sa njenom reorganizacijom, kao i zbog promene u strukturi hospitalizovanih bolesnika (veći broj civilnih osiguranika), bila je neophodna promena strategije prikupljanja krvi, tj. prilagođavanje novonastalim okolnostima da bi bile zadovoljene sve potrebe VMA u hemoproduktima.
Da bi bilo omogućeno efikasno i prikladno prikupljanje krvi po danas važećim standardima, u toku 2011. godine izvedena je adaptacija (osavremenjivanje i proširenje) prostorija Odeljenja za konzerviranje krvi, uz uvođenje novih postupaka u cilju postizanja funkcionalnog unapređenja procesa rada. Kao rezultat toga, danas je Institut u mogućnosti da dnevno prikuplja krv od stotinak – a po potrebi i od više – davalaca, i to, u skladu sa najvišim standardima transfuzijske medicine. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas