327.jpg

Konferencija o medicinskoj zaštiti od bioloških i hemijskih agenasa

29. 04. 2009

Beograd, 29. april - Međunarodna konferencija o medicinskoj zaštiti od bioloških i hemijskih agenasa održana je u Vojnomedicinskoj akademiji u Sofiji od 26. do 29. aprila. U radu skupa učestvovali su eminentni stručnjaci  iz  Francuske, Bugarske, Grčke, Rusije, Nemačke, Hrvatske i drugih zemalja sveta koji se bave problemima detekcije, identifikacije i dijagnostike potencijalnih bioloških i hemijskih agenasa, kao i merama prevencije, profilakse, medicinskog zbrinjavanja  i tretmana eksponiranih osoba u slučaju bioloških i hemijskih akcidenata. 

Delegaciju Srbije sačinjavali su stručnjaci VMA: naučni saradnik dr sc.med. Elizabeta Ristanović i vojni službenik dr Gordana Ercegović-Vuković.

Dr Elizabeta Ristanović održala je plenarno predavanje na temu »Oprema dvostruke namene koja se koristi u proizvodnji biološkog oružja« i kopredsedavala sesijom o biološkom oružju i medicinskoj zaštiti od primene istog.

Dr Gordana Ercegović-Vuković sa Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA predstavila je naša iskustva i ukazala na klinički značaj terapije oksinima i bikarbonatima u lečenju akutne intoksikacije organofosfatnim pesticidima.  
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas