EKT_kurs_112018.jpg

Kurs o elektrokonvulzivnoj terapiji u VMA

06. 12. 2018

Nacionalni kurs prve kategorije „Primena elektrokonvulzivne terapije u psihijatrijskoj kliničkoj praksi“ u organizaciji Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Učesnici kursa imali su priliku da steknu teoretsko znanje o istorijatu i etičkim principima elektrokonvulzivne terapije (EKT), neurobiološkim korelatima i mehanizmima EKT, indikacijama i kontraindikacijama za EKT, o anesteziološkim procedurama tokom EKT, neželjenim efektima sa posebnim osvrtom na kognitivne neželjene efekte, produženom i EKT održavanju, kao i o samim tehnikama aplikacije i parametrima EKT. Na kursu je prikazan i praktičan rad sa pacijentom i upoznavanje sa aparatom za aplikaciju EKT.
Pored pripadnika VMA kursu je prisustvovao veliki broj učesnika iz zdravstvenih ustanova iz Srbije i regiona, a predavače iz Klinike za psihijatriju VMA predvodili su načelnik Klinike prof. dr Željko Špirić i doc. dr Zvezdana Stojanović. S obzirom da je poseban akcenat kursa stavljen na anesteziološke procedure tokom EKT, predavanje je održala i doc. dr Dušica Stamenković iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.
Tokom dvodnevnog kursa objašnjenje su i druge metode moždane stimulacije. Pre svega transkranijalna magnetna stimulacija o kojoj je govorio dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Tihomir Ilić, dok je predavanje o neurobiološkim korelatima i mehanizmima EKT održala prof. dr Nađa Marić Bojović, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas