317.jpg

Mađarska vojna delegacija u VMA

14. 05. 2009

Beograd, 14. maj - Delegacija Oružanih snaga Republike Mađarske koju je  predvodio pukovnik Laslo Molnar boravila je u radnoj poseti Ministarstvu  odbrane i Vojsci Srbije i u okviru planiranih aktivnosti posetila je VMA i upoznala se sa organizacijom, funkcionisanjem, osnovnim delatnostima i kapacitetima ove ustanove. Dobrodošlicu kolegama iz Mađarske u VMA poželeo je zamenik načelnika, pukovnik, prof. dr Nikola Filipović sa saradnicima.  
U nastavku posete članovi mađarske delegacije detaljno su upoznati sa mogućnostima i načinom rada Centra za kontrolu trovanja VMA, kao referentnom nacionalnom institucijom za medicinsko zbrinjavanje povređenih i obolelih u uslovima hemijskih akcidenata i masovnih katastrofa.
Tokom razgovora sa rukovodstvom Centra na čelu sa pukovnikom prof. dr Dušanom Jovanovićem razmenjena su stručna saznanja i stavovi u oblasti planiranja i sprovođenja aktivnosti medicinske zaštite pri eventualnoj radiološkoj ili hemijskoj kontaminaciji. Prodiskutovana su i iskustva stručnjaka VMA u oblasti medicinskog tretmana hemijski kontaminiranih osoba i praćenja zdravstvenog stanja lica koja su, po prirodi posla, bila angažovana na dekontaminaciji prostora po kome je dejstvovano municijom sa osiromašenim uranijumom. Mađarska delegacija je potom obišla Odeljenje za prijem i trijažu toksikoloških bolesnika u Centru za kontrolu trovanja i neposredno se upoznala sa kapacitetima i organizacijom rada pri prijemu otrovanih pacijenata.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas