97.jpg

MEDICINA NE POZNAJE GRANICE

21. 12. 2010

Beograd, 21. decembar - Stručnjaci VMA svoja saznanja iz oblasti medicinske struke i nauke uvek spremno dele sa kolegama u zemlji i inostranstvu, ali su spremni i da uče od drugih i s tim ciljem odlaze u najeminentnije svetske medicinske centre. 

Pukovnik prof.dr Đoko Maksić uspešno je završio Evropski kurs za koordinatore transplantacije koji je nedavno održan u Barseloni, Španija. Skupu je prisustvovalo 50 lekara iz 23 zemlje sveta, a u sastavu srpske delegacije bili su predstavnici Uprave za biomedicinu i  najznačajnijih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji. Učesnici kursa usvojili su nova saznanja vezana za kompletnu organizaciju programa transplantacije organa, ćelija i tkiva i stekli evropske licence transplant koordinatora. Uz dobro obučene transplantacione timove, usvojen Zakon o transplantaciji, kao i dobru koordinaciju aktivnosti pod pokroviteljstvom novoformirane Uprave za biomedicinu kao i bolju edukaciju stanovništva, obuka naših kadrova predstavlja još jedan korak u cilju približavanja naše zemlje Eurotransplant programu. U VMA je do sada učinjeno 18 transplantacija jetre i 340 transplantacija bubrega, a naši stručnjaci učestvuju u osposbljavnju za sprovođenje transplantacije bubrega kolega u Kliničkom centru Niš i Kliničkom centru Banja Luka/Republika Srpska.  


Pukovnik prof.dr Nebojša Stanković, načelnik Klinike za abdominalnu i endokrinu hirurgiju VMA održao je plenarno predavanje na Desetom stručnom sastanku hirurga Republike Srpske na temu: „Dileme u resekcionoj hirurgiji malignoma pankreasa.“


Vojni službenik dr Boško Milev, specijalista hirurgije bio je na dvomesečnom stručnom usavršavanju iz oblasti digestivne onkološke hirurgije u Nacional Cancer Center – u Tokiju. Radi se o najprestižnijem centru u Japanu za lečenje obolelih od karcinoma, dijagnostiku i medicinska istraživanja u oblasti lečenja malignih oboljenja, kao i za edukaciju i obuku kadra. Tokom boravka u Japanu dr Milev je uzeo aktivno učešće i na 65-tom godišnjem sastanku kolorektalnih hirurga Japana i predstavio naša iskustva u ovoj oblasti.


Major dr Aleksandar Tomić iz Klinike za vaskualrnu hirurgiju VMA i kapetan dr Milan Jovanović iz Klinike za abdominalnu i endokrinu hirurgiju VMA učestvovali su na Petoj zajedničkoj konferenciji srpskih i rumunskih hirurga koja je nedavno održana u Temišvaru i tom prilikom izložili naša dostignuća u domenu transplantacione hirurgije bubrega i hepatobilijarne hirurgije, kao i u zbrinjavanju ratnih povreda krvnih sudova ekstremiteta.


Major dr Branko Košević iz Klinike za urologiju VMA bio je polaznik Kursa za više štabne oficire u sanitetu koji je održan u okviru NATO škole u Oberamgrau u Nemačkoj. Pedeset šest polaznika iz 26 zemalja sveta imalo je priliku da se upozna sa organizacijom, strukturom, strategijom i razvojem modernih sanitetskih službi i njihovom ulogom u okviru civilno-vojne saradnje i međunarodnih humanitarnih misija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas