Dino_Tarabar_122018.jpg

Međunarodna nagrada Medis za pripadnika VMA

05. 12. 2018

Gastroenterolog Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dino Tarabar jedan je od dobitnika priznanja za inovativni medicinski projekat na ovogodišnjem konkursu Međunarodne nagrade Medis za medicinska istraživanja (International Medis Awards for Medical Research), koju petu godinu za redom preduzeće Medis dodeljuje najboljim lekarima i farmaceutima srednje i jugoistočne Evrope. 
Ove godine svojim inovativnim medicinskim projektima konkurisalo je 156 lekara i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Konkursom je bilo obuhvaćeno devet istraživačkih područja: intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, reumatologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija, kao i farmacija.
Prof. dr Dino Tarabar nagrađen je za istraživanje u okviru međunarodne studije koja je bila usmerena na ispitivanje novog mehanizma u kontroli zapaljenja u crevima kod obolelih od inflamatornih bolesti creva. Studija je usmerena na blokiranje leukocita gde se antitelima na receptore na krvnim sudovima blokira vezivanje i prolaz leukocita u zid creva i time se sprečava upala, što je značajan napredak u lečenju jer omogućava efikasno i bezbedno lečenje ovih pacijenata. 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas