Paula Vaninen 1.jpg

Međunarodna saradnja Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA

17. 08. 2017

Direktorka Instituta Verifin Univerziteta u Helsinkiju prof. Paula Vaninen (Paula Vanninen), boravila je u poseti Nacionalnom centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije.
Na uvodnom sastanku načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja (NCKT) VMA prof. dr Slavica Vučinić sa saradnicama prof. dr Jasminom Jović-Stošić i doc. dr Snežanom Đorđević, upoznala je gošću sa radom i aktivnostima Centra, kao i saradnjom sa međunarodnim organizacijama i institutima. Važan predmet razgovora bila je i mogućnost daljeg usavršavanja pripadnika NCKT VMA u oblasti različitih analitičkih metoda detekcije hemijskog oružja u Institutu Verifin.
Tokom boravka u Vojnomedicinskoj akademiji prof. Vaninen održala je predavanje o aktivnostima Instituta Verifin, koji je jedna od referentnih laboratorija Organizacije za zabranu hemijskog oružja (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons - OPCW) zadužena za verifikaciju Konvencije o zabrani hemijskog oružja. Prisutni su imali priliku da se bliže upoznaju sa oblastima rada Instituta, o kriterijumima odabira referentnih laboratorija, procedurama u praksi, ali i izazovima tokom ispitivanja uzoraka.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas