HIV AIDS 2012.JPG

Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a

03. 12. 2012

Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. decembar, pripadnici Vojnomedicinske akademije i Vojske Srbije i ove godine su obeležili nizom aktivnosti u cilju prevencije i kontrole ove bolesti u vojnoj populaciji.
Program kontinuiranog informisanja i edukacije organizovan je kroz predavanja, distribuciju promotivnog i edukativnog materijala, kao i rad Savetovališta u ambulanti Vojne akademije i Savetovališta za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje (DPST) u VMA.
Prof. dr Vesna Šuljagić, načelnica Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA i major dr Željko Jadranin iz Instituta za epidemiologiju VMA, tokom meseca novembra održali su predavanja kadetima u Vojnoj akademiji, zaposlenima Vojnoobaveštajne agencije, kao i pripadnicima jedinica u bazi "Jug" i kasarni "1300 kaplara". Predavanja su obuhvatila epidemiološke karakteristike HIV/AIDS-a u svetu i Srbiji danas, specifične rizike od ove infekcije za pripadnike vojne populacije i značaj koji ona ima na stabilnost i bezbednost u svetu. Sa učesnicima edukacije razgovarano je i o mogućnostima i potrebi dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.
Savetovalište za DPST na Institutu za epidemiologiju VMA radi svakog radnog dana od 08.00 do 15.00 časova, a Savetovalište u ambulanti Vojne akademije svake srede od 16.00 do 18.00 časova. Svi zainteresovani pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane mogu da dođu u savetovališta bez uputa svog lekara, dobiju odgovore na sva pitanja vezana za prenošenje ove infekcije i testiraju se na HIV. Pored ova dva savetovališta, aktivan je i mobilni tim za DPST koji, po potrebi, odlazi u jedinice/ustanove MO i VS.
 
Beograd, 3. decembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas