neurosurgery2022 (10).JPG

Međunarodni sastanak neurohirurga na VMA

11. 12. 2022

Osmi godišnji sastanak Udruženja neurohirurga Srbije sa međunarodnim učešćem “Current concept in military neurosurgery - The state in the field” u organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije i Klinike za neurohirurgiju VMA održan je od 7. do 10. decembra 2022. godine na Vojnomedicinskoj akademiji.
Kongres je otvorio ministar prosvete Branko Ružić, dok su uvodna obraćanja održali predsednik Udruženja neurohiruga Srbije profesor dr Lukas Rasulić, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević i predsednik Evropske asocijacije neurohirurških udruženja prof. dr Andreas Dimitriades.
Uz naglašavanje značaja teme, koja umnogome doprinosi neophodnom multidisciplinarnom pristupu u lečenju pacijenata, istaknuto je da će specifična klinička iskustva, dijagnostičke procedure, najnovija dostignuća iz oblasti lečenja, komplikacija, ali i civilno-vojne saradnje, elektivne neurohirurgije, novih trendova u oblasti modernih tehnologija i veštačke inteligencije, kao i druge interesantne teme, biti odlična prilika za edukaciju i usavršavanje, predstavljanje domaće ekspertize i znanja uz poseban doprinos medicinskoj naučnoj zajednici.
Održane su četiri opšte naučne sesije, četiri sesije posvećene vojnoj neurohirurgiji, sesije o rekonstruktivnoj medicini, neurovaskularnom pristupu, tehnološkim inovacijama, komplikacijama u neurohirurgiji, anesteziologiji i intenzivnoj nezi, pet predkongresnih kurseva, kao i forum mladih neurohirurga.
Značaju događaja za naučnu i stručnu javnost u prilog govore podaci da je registrovano ukupno 427 učesnika iz 36 zemalja širom sveta, dok je posebnom sestrinskom simpozijumu prisustvovalo 256 medicinskih tehničara iz zemlje i regiona. U svakom smislu naučni događaj svetskog karaktera okupio je preko 146 vodećih svetskih eksperata iz svojih oblasti, predstavnike neurohirurških klinika i odeljenja iz Srbije, regiona i sveta, ali i predsednike i predstavnike važnih međunarodnih i kontinentalnih asocijacija.
Kongres sa jedinstvenom temom, uz specijaliste i medicinske timove iz različitih grana hirurgije i medicine uopšte, kao rezultat imao je sadržajan naučni program. Uključujući prikaz primene najnovijih dostignuća u svakodnevnoj praksi, upoznavanje sa savremenim metodama koje se koriste u dijagnostici i hirurškom lečenju pacijenata, učesnici su upoznati sa savremenim trendovima i primerima dobre prakse struke i nauke u cilju unapređenja kompetencija, promocije nauke i veština, ali i poboljšanja obrazovnih i stručnih standarda.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas