253.jpg

Međunarodni seminar o lečenju opekotina

31. 10. 2009

Beograd, 31.oktobar - U organizaciji Srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju (SRBPRAS) i Mediteranskog udruženja za opekotine (MBC), u VMA je održan dvodnevni »MBC Instruction Course« - seminar o prevenciji, lečenju i rehabilitaciji bolesnika sa opekotinama. U radu skupa učestvovalo je 97 stručnjaka iz Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Francuske, Rumunije i Iraka.
Svim učesnicima seminara dobrodošlicu u VMA poželeo je načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić koji je naglasio da stručnjaci VMA znaju da medicina nema granice i da je interinstitucionalna i međunarodna saradnja preduslov uspeha na plemenitom putu čuvanja i unapređenja ljudskog zdravlja i lečenja bolesti, što je posebno značajno na polju zbrinjavanja teških povreda i opekotina.
– Pozitivna iskustva koja imamo u dosadašnjoj saradnji sa kolegama iz Centra za opekotine u Palermu i zajednički uspeh u lečenju malog Stefana Stajića dokaz su istinosti mojih reči i značaja zajedničkog rada i potrebe za okupljanjima ovakve vrste. Želim Vam uspešan rad - naglasio je general Jevtić.
U ime Ministarstva zdravlja Republike Srbije učesnicima se obratio državni sekretar Željko Milošević koji je pozdravio dosadašnju saradnju VMA i Centra za opekotine u Palermu i istakao da opekotine u danšnje vreme predstavljaju značajan problem, pa samim tim prevencija, lečenje i rehabilitacija bolesnika sa opekotinama imaju izuzetan medicinski značaj.
Nakon uvodne reči predsednika SRBPRAS-a i načelnika Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnika prof.dr Marijana Novakovića i predsednika Mediteranskog udruženja za opekotine prof.dr Michele Masellis-a započeo je radni deo skupa tokom koga su stručna predavanja održali eminentni eksperti iz Srbije, Italije, Francuske, Izraela i Libana.
Izlaganja lekara VMA bila su izueztno dobro prihvaćena, a naši predavači pukovnik prof.dr Jefta Kozarski, pukovnik prof.dr Aleksandar Đurović, major doc.dr Boban Đorđević, vojni službenici doc.dr Viktorija Dragojević-Simić i prim. dr Marina Panišić izneli su stavove, dostignuća i iskustva u oblasti etiologije, patofiziologije i lečenja opekotina, tretmana hemijskih opekotina, rehabilitacije pacijenata sa opekotinama, antibiotskog tretmana i ishrane opečenih bolesnika..
Ovaj seminar predstavlja prvi takav skup u našoj zemlji, a rezultat je pre svega ostvarene višegodišnje saradnje između VMA i Centra za opekotine u Palermu koja je institucionalizovana potpisivanjem protokola o saradnji kojim se predviđa i formiranje i osposobljavanje Laboratorije za kultivaciju kože u VMA, što će značajno unaprediti mogućnosti u lečenju opekotina kod nas. Stručnjaci Centra za opekotine iz Palerma koordiniraju rad Mediteranskog udruženja za opekotine, u čijem radu od prošle godine aktivno učestvuju i lekari VMA . 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas