127.jpg

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM GRUDNIH HIRURGA

08. 10. 2010

Beograd, 8.oktobar - U organizaciji Klinike za grudnu hirurgiju VMA u našoj ustanovi je održan međunarodni simpozijum grudnih hirurga sa temom:
 
"Videoasistirana torakoskopska  hirurgija i cervikalna medijastinoskopija.“

U radu simpozijuma je učestvovalo više od stotinu grudnih hirurga, kradiohirurga, anesteziologa, pulmologa, kardiologa i stručnjaka ostalih specijalnosti iz naše zemlje i regiona.
Učesnicima skupa dobrodošlicu u VMA i uspeh u radu poželeo je zamenik načelnika VMA pukovnik prof.dr Nikola Filipović.  

- Dobrodošli u Vojnomedicinsku akademiju, kako kažu, balkansku i srpsku prestonicu zdravlja i nauke! Pod ovim krovom radi oko 3000 stručnjaka različitih profila, koji multidisciplinarno i timski stvaraju zdravlje, svesni  činjenice da medicina ne poznaje granice, spremni da sve što znaju pokažu drugiima, ali podjednako spremni i da uče od drugih. To primerom i delom pokazujemo i danas, ovde i u to ime dozvolite mi da još jednom zahvalim našim kolegama prof.dr Ramon Rami-Porta i prof.dr Jose Balda-Sanchis, kao i gospođi Lauri Butkereit iz Španije i prof.dr  Martin Hurtgenu  iz Nemačke koji su došli da nam referišu o svojim iskustvima u sprovođenju visokosofisticiranih metoda grudne hirurgije, kao što su videoasistirane torakoskopske procedure u zbrinjavanju karcinoma pluća, veoma značajnog i nažalost sve prisutnijeg medicinskog problema, ali da u hirurgiji uživo svoja umeća praktično prezentuju zajedno sa stručnjacima VMA, hrabrom četom koju predvodi pukovnik profesor doktor Vojkan Stanić, načelnik Klinike za grudnu hirurgiju VMA, kao i pukovnik dr Vlado Cvijanović čovek sa velikim stručnim znanjem i iskustvom koji je tokom studijskog boravka u Barseloni napravio dragocene stručne kontakte čiji je rezultat i današnji simpozijum.- kazao je pukovnik Filipović.

Pukovnik prof.dr Vojkan Stanić zahvalio je eminentnim evropskim grudnim hirurzima na uspostavljenoj saradnji kao i dolasku u VMA i upoznao je učesnike skupa sa njegovim sadržajem.

Zahvaljujući na srdačnom prijemu, prof.dr Ramon Rami-Porta  istako je da je o VMA i njenim mogućnostima slušao puno ali da je sada veoma impresioniran onim što je video. –Vaša ustanova je pravi medicinski gigant, i srećan sam što sam ne samo što ću ovde  da pokažem ono što mi radimo, već i što ovde mogu puno toga da naučim od svojih kolega, koji su stekli jedinstvena praktična iskustva u domenu ratne grudne hirurgije.  – kazao je prof. Porta.  
   
Tokom simpozijuma  slušaoci su upoznati sa osnovnim principima, mestom i ulogom video-asistirane torakoskopske hirurgije i cerviikalne medijastinoskopije u sklopu dijagnostike, određivanja stadijuma bolesti i određivanja optimalnih modaliteta lečenja bronhogenog karcinoma pluća. Tehnike izvođenja ovih intervencija bile su i praktično demonstrirane  prenosom operacija uživo koje su učesnici posmatrali u amfiteatru VMA uz direktnu komunikaciju sa lekarima u operacionoj sali.  Stručnjaci Klinike za grudnu hirurgiju VMA: pukovnik prof.dr Vojkan Stanić i pukovnik dr Vlado Cvijanović su u uvodnom predavanju predstavili značaj videoasistirane metode u dijagnostici i lečenju bronhogenog karcinoma pluća. Gosti iz Španije, prof.dr Ramon Rami-Porta i prof.dr Jose Balda-Sanchis predstavili su svoje  rezultate  u primeni proširene cervikalne medijastinoskopije u određivanju stadijuma bolesti bronhogenog karcinoma levog pluća, kao i u primeni videoasistirane medijanoskopske limfadenoktomije koji su prikazani uz hirurgiju uživo. Prof.dr  Martin Hurtgen iz Nemačke održao je predavanje o videoasistiranoj lobektomiji pluća. 

Ovaj Simpozijum je akreditovan od Zdravstvenog saveta Srbije.   
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas