239.jpg

Međunarodni skup o obrazovanju budućih oficira

05. 12. 2009

Beograd, 5. decembar - U organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, 3. i 4. decembra, u Domu Garde u Topčideru, održan je međunarodni skup „Potrebna znanja oficira Vojske Srbije 2010-2020“. Pored domaćih učesnika, u radu skupa su učestvovali rektori, dekani i profesori vojnih obrazovnih institucija iz Češke, Francuske, Belgije, Hrvatske, Slovačke, Velike Britanije i Mađarske. Izlaganja i diskusije su bile prilika da se razmene iskustva o strukturi i nivoima obrazovanja oficira u pojedinim zemljama, sve u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja budućih oficira.
O školovanju sanitetskih oficira u Vojsci Srbije, na skupu je govorila prof. dr Mirjana Životić-Vanović, načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA. Nakon kratkog prikaza postojećeg sistema školovanja vojnih lekara, obrazložila je razloge zbog kojih je u sklopu reforme vojnog školstva izabran nov pristup, koji se primenjuje od ove školske godine, upisom prve generacije kadeta na studije medicine u Visokoj školi VMA. Pored toga, ona je iznela i koncept plana za dalje unapređenje obrazovanja sanitetskog kadra u celini.
Na skupu je zaključeno da su stalna kontrola kvaliteta obrazovanja, permanentno preispitivanje i inovacije nastavnih planova i programa, uz nove metode nastave, osnovni temelji obrazovanja budućih oficira, pred koje se postavljaju sve veći zahtevi. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas