23.jpg

Međunarodno priznanje srpskoj neurohirurgiji

27. 09. 2011

Na poziv organizatora, na 14. konferenciji Svetske neurohirurške asocijacije (WFNS), koja je održana sredinom septembra 2011. godine u Porto de Galinjasu u Brazilu, kao najvećem skupu ove Asocijacije između dva kongresa, učestvovao je načelnik Klinike za neurohirurgiju VMA, puk.prof. dr Zoran Roganović. Konferencije je bila prilika za razmenu znanja i iskustava sa vodećim svetskim neurohirurzima, ako i afirmaciju srpske neurohirurgije. 

Tokom Konferencije, kao novi članovi Komiteta za hirurgiju perifernih nerava Svetske neurohirurške asocijacije izabrani su puk.prof. dr Roganović i dva istaknuta stručnjaka za oblast hirurgije perfernih nerava iz Kliničkog centra Srbije - prof.dr Miroslav Samardžić i doc.dr Lukas Rasulić. Komitet čine svetski neurohirurzi sa najviše iskustva i stručnih radova iz hirurgije perifernih nerava i brahijalnog pleksusa, a pomenuta tri srpska stručnjaka su jedini članovi ovog tela van vodećih neurohirurških centara Amerike i Zapadne Evrope.
Prof.dr Roganović bio je moderator predkonferencijskog kursa o temi „Kontroverze u hirurgiji perifernih nerava“, a održao je i zapaženo predavanje na temu „Bolni sindromi nakon strelnih povreda brahijalnog pleksusa“. Tom prilikom predstavljena je i knjiga „Tretman lezija perifernih nerava“, koju je izdala Svetska neurohirurška asocijacija, u kojoj su autori dva poglavlja i naši neurohirurzi.
Pomenuta priznanja posledica su velikog iskustva u hirurgiji perifernih nerava stečenog tokom ratnih dešavanja na ovim prostorima. Ovo iskustvo preneto je svetskoj neurohirurškoj javnosti brojnim stručnim radovima, objavljenim u najprestižnijim svetskim neurohirurškim časopisima i brojnim pozivnim predavanjima u svetskim neurohirurškim centrima.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas