04042014.JPG

Ministar odbrane obišao poljsku bolnicu Vojnomedicinske akademije

04. 04. 2014

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, u pratnji državnog sekretara Zorana Đorđevića, obišao je danas Laku poljsku bolnicu nivoa 2 koja se nalazi u sastavu Trening centra Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad Vojnomedicinske akademije.
Poljska bolnica koju čini sistem savremenih klimatizovanih šatora opremljenih modernom medicinskom opremom specijalno za tu namenu postavljena je u krugu kasarne Banjica 2.
Ministra Rodića su dočekali načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general prof. dr Zoran Popović i načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković.
Nekoliko desetina lekara i medicinskog osoblja, od kojih veliki broj ima iskustva iz multinacionalnih operacija, predstavio je ministru Rodiću sistem rada Lake poljske bolnice koju je Vojsci Srbije donirala Vojska Kraljevine Norveške. Prvi čovek sistema odbrane imao je priliku da se uveri u kapacitete koje ova bolnica može angažovati u ratu, multinacionalnim operacijama i slučajevima prirodnih katastrofa.Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Popović naglasio je da su dosadašnja iskustva koja su naši lekari i medicinsko osoblje stekli u mirovnim operacijama veoma vredna. On je podsetio da su pripadnici naše sanitetske službe učestvovali u misiji UN u Darfuru u Čadu upravo radeći u Lakoj poljskoj bolnici nivoa 2 Vojske Kraljevine Norveške. Znanje lekara i oprema koja je danas predstavljena ministru odbrane, kako kaže dr Popović, predstavlja važan resurs za Vojsku i državu.
Kako je izjavio brigadni general Novaković, načelnik VMA, poljska bolnica u roku od nekoliko sati može biti stavljena u funkciju, a lekari i medicinski tehničari u potpunosti su osposobljeni da u njoj obavljaju veoma širok spektar pregleda i medicinskih procedura koje se inače praktikuju samo u većim stacionarnim bolnicama. On je rekao da se u toj bolnici mogu u terenskim uslovima obavljati analize krvi, vršiti rendgen dijagnostika, hirurški zahvati, a pacijenti mogu biti podvrgnuti i intenzivnoj nezi.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas