Vojno zdravstvo pokazalo svoju vrednost.JPG

Ministar Vulin: Vojno zdravstvo pokazalo svoju vrednost u ovim teškim vremenima

27. 04. 2020

Vojnomedicinska akademija i vojno zdravstvo pokazali su svoju vrednost i nastaviće da se bore sve dok se ne završi borba protiv Kovida-19, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska Vojnomedicinske akademije, gde se sastao sa rukovodstvom te vojnozdravstvene ustanove, koje ga je informisalo o radu VMA u uslovima vanrednog stanja.
- Vojno zdravstvo je pokazalo koliko je važno svojoj zemlji, koliko je važno svojoj vojsci i pokazalo da u onim teškim i najtežim trenucima ne može da postoji nijedna podela osim na one koji se bore i koji daju sve od sebe i one koji misle drugačije – istakao je ministar Vulin.
U najtežim trenucima po našu zemlju, za vreme borbe protiv Kovida-19, Vojnomedicinska akademija je u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i Republičkog kriznog štaba preuzela lečenje nekovid pacijenata, podseća ministar Vulin, ističući da zbog trenutne borbe protiv koronavirusa ne smemo prestati da vodimo računa o pacijentima koji trpe od drugih bolesti.
- Ovde je trijažirano više od 11.000 pacijenata. Oko 6.000 pacijenata primljeno je na dalje lečenje. U ovom trenutku na stacionaru leži više od 500 pacijenata. Svakog dana ovde se u tri smene izvrše dijalize za više od 200 pacijenata. Više od 300 hitnih  operacija je urađeno na VMA – istakao je ministar Vulin, poručivši da ćemo, kada sve ovo prođe morati da razumemo da su se neke stvari promenile, da ćemo morati drugačije da se ponašamo, usvojimo neke nove procedure, učimo i radimo i budemo spremni za sve što nas očekuje.
Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, Vojnomedicinska akademija je među prvima u Srbiji napravila prijemno-trijažno odeljenje.
- S ponosom mogu da istaknem da smo među prvima napravili prijemno-trijažno odeljenje ispred Vojnomedicinske akademije, koje je jedinstveno po tome što ima i hirurški i stacionarno-dijagnostički deo, kao i sam trijažni centar sa dijagnostikom brzih testova – rekao je pukovnik Vukosavljević, najavivši da će VMA uskoro nabaviti i PCR testove, čime će biti kompletno opremljena za dijagnostiku svih stanja i diferencijalnu dijagnozu između kovid i nekovid pacijenata.
Načelnik VMA ističe da je do sada u toj ustanovi bilo ukupno devet lekara i medicinskih tehničara zaraženih virusom Kovid-19 i to sa lakšim simptomima bolesti, kao i da su dva lekara i jedan medicinski tehničar već ozdravili i vraćaju se nazad u borbene redove.
Današnjem obilasku prisustvovali su državni sekretar Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci med. Uglješa Jovičić i šef kriznog štaba VMA i zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas