OS Poljska.jpg

Mogućnosti vojnozdravstvene saradnje sa Poljskom

09. 06. 2017

Načelnik sanitetske službe Oružanih snaga Poljske brigadni general Stanislav Žmud posetio je Vojnomedicinsku akademiju. Tema sastanka bila je razmena iskustava u cilju sagledavanja mogućnosti bilateralne vojnomedicinske saradnje.
Zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić pozdravio je poljskog gosta i ukratko ga upoznao sa organizacijom vojnog saniteta u Srbiji. Zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević izrazio je uverenje da je zajednička istorija, koja je puna pozitivnih primera saradnje na polju vojne medicine, naročito u Prvom svetskom ratu, odlična osnova za buduću saradnju.
Načelnik Sektora za lečenje pukovnik prof. dr Zoran Šegrt predstavio je najnovija dostignućima VMA u oblasti lečenja, a dekan Medicinskog fakulteta (MF) VMA pukovnik prof. dr Nebojša Jović rad Fakulteta na sva tri nivoa akademskih studija. Zaključeno je da će sa početkom trogodišnjih strukovnih studija za medicinske sestre na MF VMA ove godine biti zaokruženo lečenje, školovanje i naučnoistraživački rad u jednoj instituciji pod jednim krovom, što VMA čini jedinstvenom ustanovom takvog tipa organizacije u svetu.
Brigadni general Žmud i pukovnik prof. dr Vukosavljević prisustvovali su ranije istog dana otkrivanju spomenika prof. dr Ludviku Hiršfeldu (Ludwik Hirszfeld), u organizaciji Ambasade Republike Poljske u Beogradu i Srpskog lekarskog društvao. Prof. dr Ludvik Hiršfeld (1884-1954), poljski naučnik i lekar, bio je veliki prijatelj srpskog naroda i dobrovoljni lekar u Srpskom vojnom sanitetu tokom Prvog svetskog rata od 1915. do 1919. godine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas