126.jpg

MOSTOVI EVROPSKE VOJNOMEDICINSKE SARADNjE

08. 10. 2010

Beograd, 08.oktobar- Intenzivne međunarodne aktivnosti VMA nastavljaju se i ovih dana u cilju uspostavljanja i unapređenja vojnomedicinske i zdravstvene saradnje.  S tim u vezi u VMA su boravile delegacije vojnozdravstvene službe Republike Italije, kao i delegacije Ministarstva odbrane Ukrajine i Ministarstva odbrane Albanije.

Delegaciju vojnozdravstvene službe Italije tokom posete VMA predvodio je pukovnik dr Vićenco La Đoja, dok je na čelu naše delegacije bio pukovnik prof.dr Nikola Filipović, zamenik načelnika VMA. Nakon upoznavanja sa mogućnostima i rezultatima VMA u domenu lečenja, preventivnomedicinske zaštite, farmaceutske, naučnoistraživačke i obrazovne delatnosti i obilaska više organizacijskih celina naše ustanove, razmatrane su mogućnosti unapređenja vojnozdravstvene i medicinske saradnje dve zemlje, sa posebnim akcentom na saradnju u domenu plastične i endoskopske hirurgije i preventivne medicine.  

Visoka delegacija vojnozdravstvene službe Ministarstva odbrane Ukrajine na čelu sa pukovnikom prof.dr Anatolijem Sudrakom, zamenikom načelnika Glavne vojne bolnice i Glavnim hirurgom iste, razgovarala je  u VMA sa načelnikom Grupe hirurških klinika, pukovnikom prof.dr Nebojšom Stankovićem i njegovim saradnicima. Tokom boravka u VMA gosti su upoznati sa organizacijom i rezultatima hirurške službe VMA, a dogovarane su i mogućnost i modaliteti buduće saradnje, posebno u domenu  postupanja u medicinskom zbrinjavanju masovnih katastrofa.

Četvoročlana delegacija anesteziologa iz Vojne bolnice u Tirani boravila je u poseti VMA. Potpukovnik dr Ivo Udovičić upoznao je goste iz Albanije sa mogućnostima naše Klinike za anaesteziologiju i intenzivnu terapiju. –Visoko cenimo VMA i vaša dostignuća i svetski priznate rezultate u svim oblastima medicine, i želeli bismo da u budućnosti više sarađujemo, ne samo u domenu anesteziologije i intenzivne terapije!-kazao je potpukovnik dr Zhurda Tefik, zahvaljujući na srdačnoj dobrodošlici  i prijemu. 
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas