autorski poduhvat 2016.jpg

Na VMA dodeljena priznanja za autorski poduhvat godine

29. 07. 2016

U okviru obeležavanja 30. jula - Dana sanitetske službe, dodeljena su priznanja za najbolje monografske publikacije u oblasti medicinskih nauka objavljene u proteklih godinu dana.
Komisija za izbor autorskog poduhvata godine - publikacije od posebnog značaja za sanitetsku službu, medicinsku struku i nauku uopšte, ove godine dodelila je dva priznanja. Prvo priznanje pripalo je načelniku Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA profesoru dr Beli Balintu, jednom od autora publikacije "Bioengineering and Cancer Stem Cell Concept", dok su profesor dr Predrag Aleksić i doc. dr Vladimir Bančević iz Klinike za urologiju VMA nagrađeni za delo "Kreiranje nove bešike od dela tankog creva - beogradska tehnika".
Monografija međunarodnog značaja autora prof. dr Mirjane Pavlović i prof. dr Bele Balinta posvećena je novoj metodologiji za identifikaciju i purifikaciju matičnih kancerskih ćelija. U knjizi su opisani kritični metabolički putevi u njima, njihovi genetski i epigenetski mehanizmi sa ciljem rasvetljavanja dijagnostičkih, terapijskih i prognostičkih aspekata sprovođenja ciljane onkološke terapije. U publikaciji prof. dr Aleksića i doc. dr Bančevića predstavljena je originalna hirurška tehnika kreiranja neobešike uz navođenje uslova za njenu primenu, način izvođenja i postoperativno vođenje pacijenata.
Članove komisije koja je razmatrala potencijalne kandidate rukovodeći se kriterijumima Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije činili su dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu pukovnik prof. dr Nebojša Jović, načelnik Instituta za medicinska istraživanja VMA prof. dr Zvonko Magić i načelnica Instituta za naučne informacije VMA prof. dr Silva Dobrić.
Biografije dobitnika priznanja za autorski poduhvat godine
Profesor dr Bela Balint, dopisni član SANU od 2010. godine je načelnik Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju VMA. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta VMA i naučni savetnik Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Profesor je po pozivu na brojnim fakultetima i redovni član Akademije medicinskih nauka SLD. Njegov naučnoistraživački opus sadrži preko 800 objavljenih stručnih i naučnih saopštenja, od čega se polovina odnosi na radove objavljene u celini u recenziranim časopisima, 19 naučnih monografija, rukovođenje i učešće u naučnim projektima, kao i mentorstvo za veći broj magistarskih i doktorskih teza. Prof. Balint osnivač je i predsednik Nacionalnog interdisciplinarnog udruženja za aferezno lečenje i posebno su značajna njegova istraživanja u oblasti unapređenja protokola za prikupljanje, ex vivo obradu i praćenje efekata terapijske upotrebe matićnih ćelija.
Prof. dr Predrag Aleksić, specijalista urolog i supspecijalista onkologije trenutno je na funkciji zastupnika načelnika Klinike za urologiju VMA i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu VMA. Objavio je preko 90 radova od kojih više desetina sa SCI liste, član je većeg broja domaćih i međunarodnih udruženja urologa i učesnik naučnog projekta "Modifikacija tehnike kreiranja ortotopnog crevnog rezervoara za urin nakon radikalne cistektomije".
Docent dr Vladimir Bančević završio je 2007. godine specijalizaciju iz urologije na VMA, a njegov doktorat je 2012. godine proglašen za najuspešniji na VMA. Objavio je oko 100 stručnih i naučnih radova u receziranim časopisima, od čega oko 20 u časopisima sa SCI liste. Učestvovao je na brojnim domaćim i urološkim kongresima i sastancima, docent je na Medicinskom fakultetu VMA i član je mnogih domaćih i međunarodnih udruženja hirurga i urologa.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas