Na VMA održan prvi prenos ORL hirurgije uživo putem interneta (2).JPG

Na VMA održan prvi prenos ORL hirurgije uživo putem interneta

05. 04. 2016

Akreditovani kurs pod nazivom "ORL hirurgija uživo - online" u organizaciji Klinike za otorinolaringologiju VMA uz tehničku softversku podršku udruženja MedApp iz Beograda, održan je od 31. marta do 01. aprila 2016. godine na VMA. Po prvi put u regionu polaznici su imali priliku da prate uživo putem interneta različite savremene hirurške tehnike iz oblasti otorinolaringologije izvođene u operacionoj sali VMA.
U uvodnoj reči načelnik Klinike za otorinolaringologiju VMA puk. asist. dr Milanko Milojević je naveo da Klinika za ORL VMA sledi bogatu tradiciju organizovanja inovativnih i kvalitetnih kurseva prethodnih generacija. Napomenuo je da je Klinika organizovala prvi kurs disekcije temporalne kosti u Srbiji 2004. godine, a da su kursevi funkcionalne endoskopske hirurgije sinusa - FESS jedini kursevi tog tipa u regionu koji se sada već tradicionalno organizuju u ovoj ustanovi. Prošle godine, Klinika za otorinolaringologiju VMA imala je čast da ugosti prof. dr Aleksandra Hubera i prof. dr Rudolfa Probsta iz ORL klinike Univerzitetske bolnice u Cirihu, Švajcarska koji su demonstrirali upotrebu savremenih "smart" stapedijalnih proteza za restituciju sluha kod otoskleroze i koje će od ove godine biti standard za operacije ovog tipa u VMA.
Prvi dan kursa bio je posvećen predavanjima o aktuelnim patološkim stanjima iz ove oblasti, kao i načinima njihove dijagnostike i lečenja. O otosklerozi, parezama i paralizama glasnica govorili su puk. asist. dr Milanko Milojević i ppuk. prof. dr Nenad Baletić sa Klinike za ORL VMA, dok je o hroničnom dakriocistitisu izlagao ppuk. doc. dr Mirko Resan sa Klinike za očne bolesti VMA. Major dr Uglješa Grgurević sa Klinike za ORL VMA ujedno i organizator kursa, održao je predavanje o edukaciji putem interneta kao najsavremenijoj metodi učenja na daljinu koje pruža impresivne mogućnosti. Rekao je da je Klinika za ORL VMA organizacijom ovakvog kursa u kojem se po prvi put u regionu ORL hirurgija prenosi uživo putem interneta, sigurno napravila pionirski poduhvat i postavila novi standard na polju edukacije. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji svi zainteresovani moći će da pristupe edukativnim programima ovog tipa sa različitih lokacija kojih je sve više u svetu i neće imati potrebe da putuju u druge zemlje kako bi videli određene procedure čime se ostvaruju značajne mnogostruke uštede.
Tokom drugog dana kursa, polaznici su pomoću Big Blue Button softvera za učenje na daljinu, a sa MedApp Moodle edukativne platforme, imali priliku da prate uživo putem interneta četiri operacije iz oblasti otorinolaringologije koje su izvođene u operacionoj sali VMA. Pored uključivanja na edukativnu platformu audio ili video linkom, imali su mogućnost direktne komunikacije sa operaterom, postavljanja pitanja audio linkom ili putem poruka u realnom vremenu, mogućnost međusobne komunikacije, kao i komunikacije sa moderatorima kursa. Moderator kursa bio je prof. dr Mihael Podvinec koji je kursu pristupio iz Bazela, a na pitanja putem poruka odgovarali su lekari Klinike za ORL VMA. Operacije su izveli lekari VMA puk. asist. dr Milanko Milojević, ppuk. dr Milan Erdoglija, ppuk. dr Ljubomir Pavićević, major dr Dalibor Stevanović i dr Jelena Sotirović u saradnji sa Klinikom za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas