459.jpg

Nagrada za pokazano znanje

28. 07. 2008

 Beograd, 28. jul - U organizaciji Nacionalnog udruženja za parenteralnu i enteralnu nutriciju (NUPENS), maja ove godine na Brionima je održana „Škola nutricije“. Za polaznika Škole sa najboljim izlaznim testom, preduzeće “PEYTON medical” je obezbedilo učešće na kongresu Evropskog udruženja za kliničku nutriciju i metabolizam (ESPEN) koji će se od 13. do 16. septembra održati u Firenci. Nagradu je osvojila anesteziolog dr Milica Milenković iz Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju VMA. 


Rezultati studije koju je u 45 zemalja na oko 45.000 bolesnika sproveo ESPEN, u kojoj je učestvovala i naša zemlja, pokazali su da je 68% bolesnika u Srbiji pothranjeno, od čega je 10% izrazito pothranjeno, te da samo 25% bolesnika pojede ono što im je servirano. Pothranjenost povećava morbiditet i mortalitet, smanjuje kvalitet života, produžava bolničko lečenje i povećava troškove lečenja.

Ove činjenice bile su jedan od razloga zbog kojeg je 2003. godine osnovan NUPENS, čiji je predsednik hirurg prim. dr. Marina Panišić iz VMA. Osnovni cilj Udruženja je da kliničku nutriciju uključi u svakodnevnu medicinsku praksu kao integralni deo medicinske terapije. Zbog prepoznatog značaja kliničke ishrane, VMA je prošle godine, po prvi put u našoj zemlji, formirala Odsek za prioperativnu nutriciju u Klinici za abdominalnu i endkrinu hirurgiju. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas