298.jpg

Najsavremenija tehnologija u Institutu za transfuziologiju VMA

18. 06. 2009

Beograd, 18. jun  – Institut za transfuziologiju VMA  je jedina ustanova takvog tipa u jugoistočnoj Evropi koja odnedavno poseduje najnoviji aparat za za inaktivaciju patogena u produktima od krvi - Mirasol PRT Sistem.
Ovaj sistem omogućava brzu inaktivaciju svih infektivnih patogena (virusa, bakterija i parazita) i rezidualnih leukocita u plazmi i trombocitima, čime se smanjuje mogućnost pojave imunskih komplikacija izazvanih njihovom primenom. Princip rada ovog sistema je jednostavan, siguran i netoksičan, jer je zasnovan na udruženom delovanju riboflavina (vitamin B2) i UV zračenja, koji na nepovratan način dovode do oštećenja nukleinskih kiselina patogenih agenasa. Kao rezultat ovog delovanja, dolazi do trajne promene strukture genoma patogena i njihove inaktivacije, a produkti od krvi postaju značajno bezbedniji, što je od posebne važnosti za transplantacijski program organa i tkiva.
Firma Medikon u Beogradu, zastupnik i distributer američke kompanije CaridianBCT, vodećeg svetski priznatog proizvođača medicinske opreme u oblasti tehnologija pripreme bezbednih-sigurnih produkata od krvi, donirala je  aparat Institutu za transfuziologiju VMA.  Svečanom uručivanju ovog aparata prisustvovali su najviši predstavnici kompanije CaridianBCT na čelu sa potpredsednicom gospođom Terezom Ayers,  kao i predstavnici ambasade SAD u Beogradu. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas