396.jpg

NAJVIŠE OCENE ZA „SIGURAN PUT 08

21. 11. 2008

 Beograd, 21. novembar - Visokom ocenom spremnosti Lake poljske bolnice, osposobljenosti sanitetskog osoblja i dobijanjem sertifikata za učešće srpskog vojnog saniteta u evetnualnim međunarodnim mirovnim misijama, završena je multinacionalna vežba „Siguran put 08" koja je održana od 16 do 20. novembra u rejonu Bujanovačke banje, pod rukovodstvom general-majora prof. dr Miodraga Jevtića, Načelnika VMA i direktora vežbe.
Učesnici vežbe bili su pripadnici oružanih snaga i vojnog saniteta Republike Srbije, Kraljevine Norveške i Republike Makedonije. Aktivno učešće u vežbi uzeli su i pripadnici Crvenog krsta Srbije, a zabeležen je visoki angažman relevantnih civilnih struktura Pčinjskog okruga, što predstavlja još jednu potvrdu uspešne vojno-civilne saradnje. Kompletnu aktivnost pratilo je više od 50 posmatrača iz sedam zemalja sa tri kontinenta -NR Kine, Nemačke, Egipta, Češke Republike, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Hrvatske.
Laka poljska bolnica VMA, je tokom boravka na terenu i rada u realnim uslovima, pružala specijalističke, hirurške i stomatološke usluge lokalnom stanovništvu i u tom periodu je osoblje bolnice koje su sačinjavali pripadnici VMA i Vojne bolnice Niš obavilo više od 800 pregleda i intervencija.
Laka poljska bolnica inače predstavlja donaciju Vojske Kraljevine Norveške, a predviđena je za korišćenje u mirovnim misijama ali i u drugim situacijama, kada je potrebno pružiti pomoć stanovništvu na terenu zahvaćenom masovnim katastrofama ili terorističkim dejstvima.
Završnom prikazu osposobljenosti lake poljske bolnice (Danu visokih zvanica) prisustvovao je ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac sa saradnicima, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, Komande žandarmerije, Koordinacionog tela i predstavnici lokalne samouprave grada Vranje i Pčinjskog okruga, kao i strani vojni izaslanici akreditovani u našoj zemlji.
U završnoj vežbi prikazan je rad vojnomedicinskih timova u uslovima ispoljene političke krize i terorističkih dejstava.
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac visoko je ocenio prikazane aktivnosti i u obraćanju prisutnima naglasio da je Vojska Srbije po prvi put dobila sertifikat da se može uključiti u međunarodne mirovne misije. „Želimo pre svega da učestvujemo u sanitetskom delu mirovnih misija, imamo šta da ponudimo, a taj kvalitet koji je u skladu sa najvišim međunarodnim standardima pokazali smo i danas"- istakao je on. „Činjenica da su današnju vežbu pratili predstavnici sedam zemalja sa tri kontinenta koji su samo zbog toga došli u Srbiju, kao i svi vojni izaslanici akreditovani u našoj zemlji pokazuje koliko je interesovanje za način rada Vojnomedicinske akademije i srpskog vojnog saniteta"-naglasio je ministar Šutanovac.
Osnovna zamisao vežbe bilo je uvežbavanje pripadnika srpskog vojnog saniteta za efikasno postupanje u uslovima masovnog povređivanja, rekao je direktor vežbe „Siguran put 08" general-major prof. dr Miodrag Jevtić. „Iskazali smo izuzetnu stručnu osposobljenost, pokazali smo da idemo ukorak sa svetom, da pratimo sve zahteve moderne medicine i poštujemo stručne standarde i da na nas mogu da računaju svi kojima je naša pomoć neophodna u misijama mira. Naš drugi cilj bila je praktična demonstracija medicinske podrške VMA stanovništvu juga Srbije. Dokazali mo da je VMA prisutna na svakom delu teritorije naše zemlje i da je uvek i svuda uz svoj narod" kazao je general Jevtić.
I general Lif Sver Rosen, komandant Združenih sanitetskih snaga Vojske Kraljevine Norveške i kodirektor vežbe izrazio je zadovoljstvo spremnošću Vojske Srbije da deluje u vanrednim uslovima. „Uočio sam dobar rad lekara i medicinskog osoblja, kao i kvalitet pruženih medicinskih usluga pacijentima" ocenio je na kraju general Rosen.
Direktor vežbe general-major prof. dr Miodrag Jevtić je, po završetku, učesnicima i posmatračima vežbe dodelio specijalne plakete.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas