Nastavak_obuke_pvlsnsl.jpg

Nastavak obuke profesionalnih vojnika sanitetske službe

05. 12. 2018

Dvadeset šest profesionalnih vojnika sanitetske službe klase „Septembar 2018“ započelo je vojnozdravstvenu obuku nakon opšte vojne i specijalističke pripreme za sanitetsku službu.
Dobrodošlicu u Centar sanitetske službe Uprave za vojno zdravstvo, odakle će u naredna tri meseca 17 devojaka i devet muškaraca odlaziti u vojnozdravstvene ustanove radi praktičnog uvežbavanja veština u oblasti zdravstvene nege na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou, poželeo je načelnik Centra potpukovnik Elifat Feta. Uz predstavljanje svakodnevnih obaveza vojnika istakao je specifičnosti poziva vojnog medicinara na svim nivoima medicinskog zbrinjavanja koje će imati priliku da usavrše boravkom u ustanovama vojnog zdravstva - Vojnomedicinskoj akademiji i Centru vojnomedicinskih ustanova Beograd.
Regrutacija profesionalnih vojnika sanitetske službe započeta je u junskom uputnom roku 2017. godine. Prijem se nastavlja dok se ne popune upražnjena mesta, a sva lica zainteresovana za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka potrebno je da se prijave u centar Ministarstva odbrane u opštini u kojoj stanuju.
Uslovi za prijem
Na dobrovoljno služenje vojnog roka upućuju se lica rođena 1989. godine i mlađa, a za upućivanje na dobrovoljno služenje i prijem u profesionalnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika sanitetske službe, pored opštih uslova za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka, o čemu se informacije mogu dobiti u centrima Ministarstva odbrane u opštinama u kojima lica stanuju ili na sajtu Ministarstva odbrane, lica moraju imati završenu srednju medicinsku školu za zanimanja koja se traže za prijem i položen stručni ispit.
Obuka kandidata
Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci. Prvih mesec i po dana opšta vojna obuka u nekom od centara za obuku (Sombor, Valjevo ili Leskovac) gde se prijavljena lica upućuju po teritorijalnom principu, a posle toga sledi mesec i po dana specijalističke obuke za sanitetsku službu u Četi za obuku vojnika logistike u Nišu. Posle završene obuke u Nišu vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka se upućuju tri meseca u jednu od vojnozdravstvenih ustanova na kolektivnu obuku (Vojnomedicinsku akademiju, Vojnu bolnicu Niš, Vojnomedicinski centar Novi Sad i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd), da bi po završetku dobrovoljnog služenja vojnici bili u potpunosti osposobljeni za rad u sistemu vojnog zdravstva.
Napredovanje u službi
Po potpisivanju prvog ugovora, profesionalni vojnici dobijaju čin razvodnika, a kasnije napreduju u viši čin destara i mlađeg vodnika na osnovu vremena provedenog u službi i završetka kurseva predviđenih za dalje napredovanje. Rad u vojnozdravstvenim ustanovama omogućava stalno stručno usavršavanje, mogućnost učešća u mirovnim misijama u inostranstvu, kao i studije za strukovne medicinske sestre na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas