SnSl Norveska 2023.jpg

Nastavak saradnje sa Kraljevinom Norveškom

21. 06. 2023

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković sastao se danas sa načelnikom sanitetske službe Oružanih snaga Kraljevine Norveške brigadnim generalom Piterom Ivensenom u VMA.
S obzirom na razlog posete - sastanak upravljačkog odbora Srbija - Norveška u oblasti vojnomedicinske saradnje, sastanku su prisustvovali pripadnici VMA i Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd sa iskustvom iz mirovnih misija, međunarodnih edukacija i rada Balkanskih vojnomedicinskih snaga.
Teme razgovora obuhvatile su evaluaciju dosadašnje saradnje, postignute dogovore, kao i razmatranje daljih smernica u radu. Zaključeno je da se dalja bilateralna saradnja u oblasti vojne medicine bazira na realizacijama kurseva i na usavršavanju medicinskog osoblja u različitim oblastima sa posebnim akcentom na opštoj hirurgiji, ortopediji i traumatologiji, veterinarskoj zaštiti, anesteziji i stomatologiji.
Vojnomedicinska saradnja Srbije i Norveške uspešno se realizuje već duže vreme, a ogleda se najviše kroz učešće u multinacionalnim operacijama i vežbama sa posebnim osvrtom na Balkanske vojnomedicinske snage i angažovanje lake poljske bolnice koju je Kraljevina Norveška donirala sanitetskoj službi naše zemlje 2007. godine. Laka poljska bolnica upotrebljava se za obuku i usavršavanje pripadnika vojnog saniteta, za realizaciju vojnomedicinskih vežbi, a aktivira se i za pružanje pomoći stanovništvu u vanrednim situacijama na terenu zahvaćenom masovnim katastrofama.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas