CSnSl_Norveska.jpg

Nastavak saradnje sa Norveškom u oblasti vojnog zdravstva

24. 12. 2018

Komandant Centra sanitetske službe Uprave za vojno zdravstvo potpukovnik Elifat Feta i izaslanik odbrane Kraljevine Norveške potpukovnik Egil Daltveit potpisali su protokole o donaciji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške.
U skladu sa Planom bilateralne vojne saradnje ove dve zemlje, dva protokola o donaciji u iznosu od oko 100 hiljada evra odnose se na zanavljanje Lake poljske bolnice drugog nivoa medicinske podrške, kao i dodatno opremanje bolnice medicinskom opremom.
Laku poljsku bolnicu, koju je Kraljevina Norveška donirala sanitetskoj službi naše zemlje 2007. godine, čini sistem savremenih klimatizovanih šatora sa medicinskom opremom za obavljanje specijalističkih, hirurških i stomatoloških pregleda u terenskim uslovima. Predviđena je za korišćenje u multinacionalnim operacijama, u vanrednim situacijama kada je potrebno pružiti pomoć stanovništvu na terenu zahvaćenom masovnim katastrofama, ali i kao humanitarna podrška miru.
Može biti stavljena u funkciju u roku od nekoliko sati, a lekari i medicinski tehničari vojnog zdravstva zahvaljujući redovnim proverama spremnosti u potpunosti su osposobljeni da u njoj obavljaju veoma širok spektar pregleda i medicinskih procedura koje se inače praktikuju samo u većim stacionarnim bolnicama.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas