503.jpg

Nastavak savremenog lečenja aritmija u VMA

22. 11. 2023

U Vojnomedicinskoj akademiji prvi put je samostalno izvedena nova metoda lečenja atrijalne fibrilacije - najčešće vrste aritmija, primenom 3D CARTO sistema.
Radiofrekventna ablacija na CARTO sistemu je interventna procedura koja se izvodi u angiosali u lokalnoj anesteziji i analgosedaciji. Zbog veoma kratkog oporavka pacijenata smatra se jednom od trenutno najsavremenijih i najuspešnijih metoda lečenja ove vrste aritmija.
Radiofrekventnim kateterima vrši se električna izolacija plućnih vena u odnosu na pretkomoru da ne bi remetile normalan srčani ritam. Radiofrekventnom energijom prave se mali ožiljci, koji ne smetaju srcu i krvnim sudovima, ali koriste da se prekinu konekcije kako ne bi remetile regularan tok biološke struje u srcu.
Intervencije su izvedene uz proktorstvo lekara sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ dr Milosava Tomovića i dr Dejana Kojića, kod kojih su lekari VMA završili edukaciju za izvođenje ove procedure. Tim Klinike za kardiologiju VMA činili su potpukovnik dr Ivica Đurić, šef Odseka za elektrofiziologiju i aritmije Klinike za kardiologiju VMA, dr Bojana Subotić, doktor na specijalizaciji Branko Milovanović i medicinski tehničar Darko Brkušanin.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas