nastavljena saradnja sa Italijom.jpg

Nastavljena saradnja sa Italijom

23. 11. 2012

Radna grupa Ministarstva odbrane Republike Italije, u sastavu dva vojna hirurga opšte prakse, boravila je od 19. do 22. novembra 2012. godine u poseti Vojnomedicinskoj akademiji. Poseta italijanske strane realizovana je kao redovna godišnja aktivnost definisana planom bilateralne vojne saradnje sa Republikom Italijom, sa ciljem da srpski i italijanski vojni lekari kroz direktan rad razmenjuju neophodna znanja i iskustva u raznim oblicima medicine.
Tokom boravka na VMA italijanski lekari upoznati su sa organizacijom i radom VMA. Posebno su upoznati sa radom Instututa za medicinska istraživanja, gde im je u sali za eksperimentalnu hirurgiju demonstrirana mikrohirurška metoda rekonstrukcije femoralne arterije na pacovu, koja se radi pod mikroskopom. Pozitivno su ocenili mogućnosti za bavljenjem naukom i eksperimentalnom hirurgijom na VMA i izrazili zainteresovanost da dalje sarađuju u tim oblastima.
Italijanski gosti učestvovali su kao posmatrači na Pokaznoj vežbi slušalaca 3. klase za rezervne oficire sanitetske i veterinarske službe na dobrovoljnom služenju vojnog roka pod nazivom "Jesen 2012", koja je održana 22. novembra 2012. godine na VMA.
 
Beograd, 23. novembar 2012. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas