240.jpg

Naučna konferencija medicinskih biohemičara Srbije

02. 12. 2009

Beograd, 02.decembar - Institut za medicinsku biohemiju VMA, Insitutt za medicinsku biohemiju KC Srbije, Društvo medicinskih biohemičara Srbije i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu organizatori su Dvanaeste godišnje naučne konferencije koja je danas održana u amfiteatru VMA. Konferencija je tradcionalno posvećena životu i delu profesora Ivana Berkeša, profesora Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i jednog od utemeljivača medicinske biohemije u Jugoslaviji.
Učesnike skupa pozdravio je zamenik načelnika VMA pukovnik prof.dr Nikola Filipović koji je tom prilikom istakao da se u Vojnomedicinskoj akademiji stvara zdravlje savremenim metodama dijagnostike i lečenja i ukazao na mesto i značaj medicinske biohemije u modernoj medicini i kliničkoj praksi. –-istakao je pukovnik Filipović.
- VMA je integrativni deo sistema odbrane Srbije, ali i deo zdravstvenog prostora Republike Srbije i jasno je opredeljena za saradnju sa svima onima koji to žele, u interesu zdravlja naših građana. Upravo zato, izuzetno sam zadovoljan što Vas danas vidim u ovolikom broju, kolege biohemičare iz Kliničkog centra Srbije, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i iz drugih zdravstvenih institucija, spremne da razmenite iskustva i znanja o najnovijim dostignućima iz oblasti medicinske biohemije. U ime Uprave VMA i svoje lično čestitam najboljim studentima Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kao i kolegama koji su u protekloj godini odbranili svoje doktorske teze i zakoračili na naučnu pozornicu i želim Vam puno uspeha u daljem radu!-naglasio je zamenik načelnika VMA.
U ime Naučnog fonda „Dr Ivan Berkeš“ prof.dr Nada Majkić-Singh uručila je nagrade najboljim studentima Farmaceutskog fakulteta koji su studije završili u protekloj godini.
U naučnom delu programa predstvaljena su najnovija dostignuća iz oblasti medicinske biohemije o biohemijskim markerima apoptoze u ishemisjkoj bolesti srca, neurohemijskim i strukturnim promenama u mozgu pacova nakon perinatalne primene fenciklidina, savremenim laboratorijskim markerima hroničnog alkoholizma, polimorfizmu gena za angiotenzin I konvertujući enzim kod pacijenata sa ishemijskom bolešću mozga. Predavači su bili medicinski biohemičari koji su u proteklom periodu odbranili doktorske teze u ovim oblastima.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas