75.jpg

Nefrolozi Srbije u VMA

11. 03. 2011

Beograd, 11.mart - Sastanak Nefrološke sekcije Srpskog lekarskog društva održan je u VMA u prisustvu više desetina nefrologa iz zdravstvenih ustanova Srbije. 
Dobrodošlicu u VMA  i uspeh u radu sekcije srpskim nefrolozima poželeo je  načelnik naše ustanove pukovnik prof.dr Marijan Novaković koji je tom prilikom istakao da su samo razmena iskustava i stalno unapređenje znanja   preduslov za napredak u svim oblastima medicinske struke.
– I bubrezi, kao i srce, rade 24 časa i zato je za nefrologiju važno da stalno ide ukorak sa najnovijim dostignućima medicine. Kao načelnik VMA, a pre svega kao lekar izuzetno sam zadovoljan i srećan kada u ovom amfiteatru vidim kolege iz cele zemlje sa kojima uspešno sarađujemo u službi zdravlja naših građana, a posebno naše mlade kolege koji i danas ovde imaju mnogo toga da nauče i imaju od koga da nauče, jer su i danas ovde najveća imena naše nefrologije. To je put uspeha, to je istinski doprinos razvoju srpske medicine i na tom putu ćemo istrajati. – kazao je načelnik VMA. On je naglasio da je nefrologija uvek bila jedna od vodećih grana interne medicine u našoj ustanovi, kao i da ista ima prestižno mesto u srpskoj nefrologiji i da će se ona i dalje razvijati u istom pravcu. 
 
Na sastanku je analiziran dosadašnji rad sekcije i buduće aktivnosti. Pukovnik prof.dr Zoran Kovačević, načelnik Klinike za nefrologiju VMA i predsednik Nefrološke sekcije SLD-a održao je predavanje na temu «Arterijska hipotenzija kao najčešća akutna komplikacija hemodijalize.«  O tubulointersticijskoj fibrozi i pretransplantacionoj obradi pacijenata za kadaveričnu transplantaciju bubrega govorili su istaknuti stručnjaci KC Srbije prof.dr Ljubica Đukanović i doc.dr Radomir Naumović.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas