249.jpg

Neuroradiolozi VMA uspešni u primeni interkraniajalnog stenta

10. 11. 2009

Beograd, 10. novembar - Embolizacijom AV malformacije parijetelne regije kod pacijenta starog šest godina stručnjaci VMA usvojili su i program lečenja dece koja su hirurški inoperabilna čime je zaokružen kompletan endovaskularni tretman vaskularnih oboljenja u neuroradiologiji.
U Insitutu za radiologiju VMA uspešno se rutinski sprovodi veliki broj neuroradioloških procedura za zbrinjavanje AV malformacija mozga i kičmene moždine uključujući i metodu embolizacije intrakranijalnih aneurizmi putem ugradnje stenta.
Interkranijalni stent je prvi put u našoj zemlji primenjen u VMA tokom 2005.godine za zbrinjavanje pacijenta sa interkranijalnom aneurizmom. Prve uspešne intervencije ugradnje stenta kod pacijenata sa stenozom bazilarne arterije, AV malformacijom mozga i kičmene moždine su izvedene u VMA tokom 2006.godine.
Stručni tim VMA pod rukovodstvom potpukovnika dr Slobodana Ćulafića u toku 2009.godine, ovom metodom zbrinuo je 86 hirurški inoperabilnih pacijenata iz Srbije i susednih zemalja. O rezultatima rada na ovom polju stručnjaci VMA referisali su na više eminentnih skupova u zemlji i inostranstvu, a nedavno je našu ustanovu posetio poznati neurohirurg profesor Mauricio Resta iz Italije koji je izrazio želju za uspostavljanje stručne saradnje u ovoj oblasti.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas