IMB 2013.jpg

Nov test za procenu fibroze jetre

12. 11. 2013

Stručni skup na temu kliničkih, laboratorijskih i terapijskih aspekata fibroze jetre u organizaciji Instituta za medicinsku biohemiju VMA održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Predavanja načelnika Instituta za medicinsku biohemiju puk. doc. dr Janka Pejovića, načelnika Klinike za infektivne i tropske bolesti puk. prof. dr Darka Nožića, prof. dr Zorana Mijuškovića, prof. dr Darka Mirkovića, dr Irine Brčerević i istraživač saradnik mr sc. Vesne Subote obuhvatila su mehanizme nastanka fibroze jetre, hronične viralne infekcije kao moguće prediktore, a prisutni su upoznati i sa novim biomarkerima fibroze jetre - ELF skor, kao i komparacijom ELF skora i biopsije jetre kod procene stadijuma fibroze jetre.
ELF test je nov dobro standardizovan i visoko automatizovan laboratorijski test. Predstavlja panel od tri serumska biomarkera kao integralnih komponenti koje čine ekstracelularni matriks u procesima fibrogeneze i fibrolize. Zbir njihovih pojedinačnih logaritamskih vrednosti koncentracija (ng/ml) čine algoritam izražen kroz formulu pod nazivom ELF skor, a rezultati ELF skora predstavljaju numeričke vrednosti koje se mogu porediti sa vrednostima za stadijum fibroze koji je utvrđen biopsijom jetre.
Cilj ove kontinuirane edukacije bio je prikaz preliminarnih rezultata novog neinvazivnog ELF testa dobijenih na Institutu za medicinsku biohemiju VMA u čijoj su proceni validnosti kao zamene za druge invazivne metode detekcije i procene stadijuma fibroze jetre učestvovale i Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju i Klinika za infektivne i tropske bolesti VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas